Ruotsin ilmavoimien komentajan Mats Helgessonin mukaan heillä on ”musta vyö” venäläishävittäjä Suhoin tuhoamisessa.

Ruotsalaisen puolustusvälinekonsernin Saabin Gripen E on ehdolla Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Ruotsin ilmavoimien komentajan Mats Helgessonin mukaan Gripenin valinta nostaisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön uudelle tasolle.

Hänen mukaansa Gripen-kauppa veisi pitkäaikaisen kumppanuuden jopa niin pitkälle, että mailla olisi periaatteessa yhteiset ilmavoimat: samat koneet, yhteiset tukikohdat ja toimintaa johdettaisiin yhdessä.

Helgessonin mukaan Suomella ja Ruotsilla on samat uhkakuvat. Niiden kampittamiseen Gripen soveltuisi täydellisesti, komentaja sanoo.

”Ruotsin ilmavoimat harjoittelee samaa Venäjä-uhkaa vastaan kuin Suomi on tehnyt vuosikausia. Erityisesti Gripen E on suunniteltu tuhoamaan (venäläishävittäjä) Suhoita. Siinä meillä on musta vyö.”

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön syventäminen jatkuu huolimatta siitä, mihin hävittäjään Suomi päätyy. Sama kone olisi kuitenkin etu yhteistyön tiivistämisessä.

”Tavoitteenamme on kehittää puolustusyhteistyötä Suomen kanssa. Se koskee meri-, ilma- ja maapuolustusta. Jos meillä olisi sama hävittäjä, niin se toimisi alustana, joka helpottaisi ja syventäisi yhteistyötä.”

LUE MYÖS: Hävittäjähankinta: Vasemmistoliitolta painava ehto Suomelle – Vain ruotsalainen Gripen kelpaa?

Helgessonin mukaansa yhteistyössä ei ole ollut mitään säröjä, vaikka Suomi on käyttänyt amerikkalaisia Hornet-hävittäjiä.

”Yhteistyö on erittäin hyvää. Rehellisesti sanoen, sillä ei ole mitään väliä, mitkä koneet ovat.”

Vertailu kiinnostaa: kumpi voittaisi hypoteettisessa taistelussa, jos Helgesson nousisi ilmaan Gripenillä ja suomalaiskollega tulisi vastaan nyky-Hornetilla?

”Ilmasota on hyvin monimutkaista. Ei ole helppo sanoa, että miten siinä tulisi käymään. Kyse on taistelun kokonaisluonteesta”, Helgesson vastaa.

Myöskään Saabin konsernijohtaja Håkan Buskhe ei syty Gripenin ja Hornetin vertailuun.

”Emme tee sellaisia vertailuja. Puhumme omista laitteistamme. Eroamme siinä monista kilpailijoistamme, jotka saattavat käyttää suurimman osan ajastaan toisiin vertaamiseen.

LUE MYÖS:

”Minua kammoksuttaa, ei päätöksenteko voi tällaista olla” – Kokoomuksesta jämäkkä viesti hävittäjähankinnoista Ylellä

Sdp:n Kari: HX-hankinnassa lukkiuduttiin lukumäärään – vaatii lisää kertausharjoituksia