Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander nostaa Ilmarisen blogissa esiin sen, että nykyisten eläkeläisten suhteellisesti hyville eduille on perusteita.

– Erityisesti nykyisten eläkeläisten saamia suhteellisesti parempia eläke-etuja voidaan perustella monilla seikoilla: Nykyisillä eläkeläisillä oli aikanaan vähemmän mahdollisuuksia opiskeluun ja heidän elinajan odotteensa on lyhyempi kuin nuoremmilla, Kiander kirjoittaa.

– Lisäksi väestön edullisen ikärakenteen ansiosta suurten ikäluokkien työssä ollessa kartutettiin nykyiset mittavat eläkerahastot, jotka aikanaan hyödyttävät myös nuorempia ikäluokkia, hän myös huomauttaa.

Eläkkeistä ja sukupolvien välisistä eroista on keskusteltu vilkkaasti tänä vuonna. Alkuvuonna selvisi, että Y-sukupolvi kärsii tuloromahduksesta. SDP-poliitikko Kimmo Kiljusen kansalaisaloite eläkeindeksistä on puolestaan saanut aikaan vastalauseiden ryöpyn siitä, että se on nuorten etujen vastainen.

Lue lisää:

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

Y-sukupolven tuloromahdus totta myös Suomessa

1550 €/kk sijasta eläkettä 2170 €/kk? – Pelko heräsi opiskelijoiden keskuudessa

Lisäksi hiljattain julkaistiin Jari Hanskan ja Teemu Muhosen kirja, jonka mukaan eläkemenot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti nimenomaan suurten ikäluokkien muhkeiden eläkkeiden takia. Lue lisää: Uutuuskirja: ”Vaietun eläkepommin” pysäyttävät luvut – ”Syy leikkausten takana”

Kiander toteaa Hanskan ja Muhosen osoittavan, että nuoremmat sukupolvet saavat selvästi heikomman tuoton eläkemaksuilleen kuin vanhemmat sukupolvet.

– Tähän on ilmeisiä syitä. Nykyisten eläkeläisten ollessa työelämässä eläkemaksut olivat nykyistä pienemmät ja työeläkkeen karttumasäännöt nykyistä anteliaammat. Lisäksi nykyiset eläkeläiset ovat jääneet eläkkeelle paljon nuorempina kuin mitä nuoremmat ikäluokat voivat odottaa, Kiander kirjoittaa.

Lue lisää aiheesta:

Suora lupaus 85 000 nimen kansalaisaloitteesta – ”Vedän tukeni pois, jos se on nuorten etujen vastainen”

Kiljuselta vaaditaan johtopäätöksiä eläkekiistassa

Eläkkeelle jäävä johtaja: ”Uhkan muodostamme me eläkeläiset – Nuoriso, herätkää”

85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?