Nuoret akateemiset ovat raivostuneet ammattiliitto Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin lausunnoista koskien nuorten irtisanomissuojaa. Nuorten työntekijöiden äänitorveksi noussut Veikko Eranti kuvailee tilannetta blogissaan "sukupolvisodaksi".

Akava korjasi tänään Fjäderin lausuntoa tiedotteessaan. Alun perin Fjäder kannatti niin sanottua Ruotsin mallia irtisanomissuojan suhteen. Ruotsissa työnantajan on ensin irtisanottava henkilö, joka on tullut taloon viimeisenä.

- Nuorten irtisanomissuojan heikentäminen ei ole oikea keino edistää ikääntyneiden työllisyyttä, Akava viestitti tänään.

Akava tahtoisi kuitenkin tiukentaa ikääntyneiden työntekijöiden irtisanomissuojaa.

- Akava on esittänyt, että työnantajan omavastuuta pitää korottaa ikääntyneiden tuotannollistaloudellisissa irtisanomisissa, Sture Fjäder sanoo tiedotteessa.

Käytännössä pelkästään ikääntyneiden irtisanomissuojan tiukennus johtaisi kuitenkin nuorten heikompaan asemaan työmarkkinoilla.

Myös toimihenkilöiden ammattiliitto STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää kannatti haastattelussa nuorten työntekijöiden irtisanomista ennen vanhoja. Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja Elinkeinoelämän Keskusliitto vastustivat ajatusta eriyttää iän perusteella irtisanomissuojaa.

Nuoret akateemiset ovat Fjäderin lausunnoista raivoissaan. Facebookiin perustettiin eilen sivu, jossa vaaditaan Fjäderin eroa. Sivun nimi on Akavakapina.

Nuorten äänitorveksi on nostettu helsinkiläinen tutkija-toimittaja Veikko Eranti, jonka blogikirjoitus aiheesta on levinnyt valtavasti internetin sosiaalisessa mediassa.

- Mitään näin hävytöntä en ole kuullut pitkään, pitkään aikaan. Tämä on täysin alastonta vanhempien henkilöiden etujen ajamista nuorempien etuja vastaan, Eranti kirjoitti sunnuntaina.

- Tässä ei Sture kokoomuslaisuudestaan huolimatta yritä tuottaa lisää joustoja työmarkkinolle, vaan jähmettää niitä entisestään, sinetöimällä jälleen kerran parhaat herkut niille, jotka ovat lusineet pisimpään.

- Tämä on sukupolvisotaa. Sitä käydään minun rahoillani, minun nimissäni, minua vastaan, Eranti kirjoittaa.

Akavakapina oli saanut maanantaina aamupäivällä noin parisataa tykkääjää.