Sunnuntaisuomalaisen mukaan Kemi-Haaparanta-rataosuuden sähköistäminen avaa käyttökelpoisen ratayhteyden Norjaan.

Suomen edellinen hallitus selvitti mahdollisuutta rakentaa rautatie Rovaniemeltä Norjan Kirkkoniemeen. Selvitystyön lopputulos oli selkeä: tällä linjauksella niin sanottu Jäämeren rata ei olisi kannattava.

Uudessa hallitusohjelmassa Jäämeren radasta ei puhuta mitään. Mutta eräänlainen Jäämeren rata siihen sisältyy: hallitusohjelmassa mainittu Kemi–Haaparanta-rataosuuden sähköistäminen avaa tavara- ja matkustajaliikenteelle ratayhteyden Norjan Narvikiin, Pohjoisen jäämeren partaalle, kirjoittaa Sunnuntaisuomalainen.

Kemi–Haaparanta-välin sähköistämisellä on nimenomaan tarkoitus korvata kariutunut raideyhteys ja vastata niihin tarpeisiin, joita varten Jäämeren rataa suunniteltiin, vahvistaa keskustan kansanedustaja Anne Kalmari, joka oli hallitusneuvotteluissa liikenneverkon kehittämistä pohtineessa työryhmässä, lehti kirjoittaa.

”Yhteys on merkittävä, ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että tällä hallituskaudella ei ole tarkoitus aloittaa muita Jäämeren rataan liittyviä rautatiehankkeita.”

Kun Jäämeren rataa alettiin hahmotella, linjattiin sille neljä erilaista reittivaihtoehtoa. Niissä radan päätepisteinä olivat Tromssa, Narvik tai Kirkkoniemi Norjassa tai Murmansk Venäjällä.

Alkuperäisissä reittiselvityksissä todettiin, että Kemistä on Haaparannan kautta miltei valmis raideyhteys Narvikiin Norjaan. Rata pitäisi vain sähköistää niiltä osin, joilta sähkö vielä puuttuu. Se olisi myös kustannuksiltaan halvin vaihtoehto.

Kun yhteys nyt sähköistetään, avautuu Suomesta käyttökelpoinen raideyhteys Tornion ja Haaparannan kautta Kiirunaan ja siitä edelleen tärkeää malminkuljetusreittiä pitkin Narvikin satamaan Norjaan. Se sijaitsee Norjanmeren rannalla Pohjoisen jäämeren naapurissa.

Lue myös:

”Pidän erikoisena, että leimataan hidasteluksi” – Ministeri Sanna Marin vastaa raidekritiikkiin Aamulehdessä

Rinteen hallituksen pöytäkirjasta paljastui yllätys – Liikennehankkeisiin 259 miljoonaa lisäbudjetissa

Liikenneministeri Sanna Marin: 3 suurta raidehanketta ”eivät ehdi liikkeelle” Rinteen hallituksen aikana