Suojelupoliisi osallistuu Turun saariston viikonlopun operaation kotietsintämateriaalin tarkasteluun, poliisi tiedotti hetki sitten.

Suojelupoliisi tukee Keskusrikospoliisia kotietsinnöissä takavarikoidun aineiston läpikäynnissä. Supo selvittää materiaalin mahdollista kytköstä omaan toimialaansa.

Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen valtakunnallinen poliisiyksikkö, jonka ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, turvallisuustyö ja vastatiedustelu. Sen tehtävä on ”torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta”.

”Osa alkuviikon aikana tutkitusta materiaalista on sellaista, jonka läpikäymiseen tarvitaan Suojelupoliisin analyysia ja teknistä asiantuntemusta. Suojelupoliisin asiantuntijat arvioivat takavarikoidun materiaalin mahdolliset kytkökset Suojelupoliisin toimialaan”, Supo kertoo tiedotteessaan.

Lisäksi poikkeuksellisen materiaalimäärän läpikäyminen vaatii suuren määrän resursseja, tiedotteessa todetaan. Poliisin mukaan tietoteknisen aineiston määrä on tämänhetkisen arvion mukaan 100–200 teratavua, mikä vastaa noin 50 000–100 000 muistitikun (2 GT) sisältöä.

Kotietsinnät tehtiin Turun saaristossa ja mantereella toimivan yrityksen kohteisiin viikonloppuna osana Keskusrikospoliisissa tehtävää talousrikostutkintaa. Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Julkisuudessa tutkinnan kohteeksi on yksilöity venäläistaustainen yritys Airiston Helmi, jonka aiemminkin huomiota herättäneisiin kiinteistöihin kotietsinnät kohdistuivat. Epäsuorasti tämän on myöntänyt myös poliisi.

Poliisi löysi viikonlopun kotietsinnöissä tietoteknisen materiaalin lisäksi noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa. Kaksi henkilöä on tiistaina vangittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tutkintaan liittyen. Toista epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, toista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

LUE MYÖS:

Sauli Niinistö Airiston Helmestä jo 2015: ”Tulen vähän kyselemään sen perään”

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa

KL:n analyytikko Airiston Helmestä: ”Eihän tässä ole mitään järkeä bisneksenä”