Wilson Centerin vieraileva tutkija, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ei usko Euroopan unionin perääntyvän, vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa jälleen uusilla tuontitulleilla.

–Vaikea uskoa, että EU pakittaisi tulliasiassa heti kun käsketään. Korkeampi tulli eurooppalaisille autoille näyttää siis todennäköiseltä. Onhan tämä jännää pitkään junnanneiden TTIP-neuvotteluiden jälkeen, mutta aikamoinen yhä kalliimmaksi tuleva sotku silti, Kuoppamäki kommentoi Twitterissä.

Trump sanoo olevansa tyytymätön Yhdysvaltain ja EU-maiden välisiin tariffeihin ja kaupan esteisiin.

–Jos näitä tariffeja ja esteitä ei pian poisteta, asetamme 20 prosentin tariffit kaikkiin heidän (EU:n) autoihin, jotka tuodaan Yhdysvaltoihin. Rakentakaa ne täällä, Trump tviittasi perjantaina.

Kokoomuksen kansanedustajan Arto Satosen mukaan nyt puhutaan isoista asioista.

–On hölmöä, että kauppajätit ja liittolaiset ajautuvat kauppasotaan, jonka häviäjiä ovat tavalliset eurooppalaiset ja amerikkalaiset, hän kommentoi Twitterissä.

OP varoitti tuoreessa talouskatsauksessaan Trumpin kauppapolitiikan aiheuttamasta epävarmuudesta.

–Tähän mennessä ehdotettujen toimien suora vaikutus ei ole suuri, mutta ne nostaisivat epävarmuutta ja arvoketjujen ja kauppavirtojen muutokset voivat häiritä kansainvälisen kaupan rytmiä, ekonomistit sanovat.

OP:n mukaan suurin ongelma on epävarmuus politiikan suunnasta ja mahdollisesta kostotoimien kierteestä maailmankaupassa.

Lue myös: Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Rakentakaa ne täällä!”