Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich varoittaa aliarvioimasta Ukrainan kriisin ja erityisesti Venäjä-pakotteiden merkitystä.

- Venäjän poliittinen merkitys sekä sen rooli energiantoimittajana ovat huomattavasti suurempia kuin Venäjän osuus maailmantaloudesta indikoi. Kriisin epäsuorat vaikutukset (esimerkiksi heikompi luottamus, kulutuksen ja investointien lykkääminen, kerrannaisvaikutukset) ovatkin helposti suoria vaikutuksia (kuten rajoitukset ulkomaankauppaan) selvästi suuremmat, hän kirjoittaa blogissaan.

Venäjä on maailman kahdeksanneksi suurin talous ja sen osuus maailman BKT:sta on von Gerichin mukaan alle 3 prosenttia. Helposti siis näyttää siltä, ettei kriisin vaikutus maailmantalouteen ole kovin suuri.

-Nimettömien EU-lähteiden mukaan sanktioiden isku Venäjän taloudelle voisi olla peräti 5 prosenttia BKT:sta ensi vuonna, von Gerich toteaa.

Hän muistuttaa lisäksi, että kriisi ei suinkaan ole vielä päättynyt: Venäjän vastatoimet ovat vasta alkamassa, ja uusia pakotteita voidaan nähdä vielä suuntaan jos toiseenkin.

-Nyt käynnissä olevan kriisin lopulliset talousvaikutukset ovat todennäköisesti huomattavat myös euroalueella. Suuruusluokan arviointi on vaikeaa, mutta todennäköisesti Suomen talous kärsii euroaluetta enemmän. On myös selvää, että Suomen talouskehitys on jo nyt euroaluetta heikommissa kantimissa. Tämä kriisi ei ole tervetullut kenenkään kannalta – ei varsinkaan Suomen jo heikon talouden, von Gerich summaa.