Ex-diplomaatti ja historioitsija Jukka Seppinen katsoo Euroopan unionin korkeimpienkin johtajien kannanottojen kertovan nyt hermostumisesta pakolais- ja siirtolaiskriisiin.

– Tilanne Euroopassa kertoo yhden asian: mitta on täyttynyt, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Seppinen huomioi, että uutistietojen mukaan yksi jos toinenkin kansallinen johtaja lipeää nyt Saksan liittokansleri Angela Merkelin tahtomasta yhtenäisestä, EU:n laajuisesta ratkaisusta turvapaikanhakuilmiöön. Hän nostaa esiin muun muassa Ruotsin maahantulopolitiikan tiukennukset ja Itävallan asettaman pakolaiskaton vuodelle 2016.

Tuoreimpien lehtiväitteiden mukaan jopa Merkelin johtama Saksa voi olla valmis vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, B-suunnitelmaan, pakolaiskriisissä. Vapaan liikkuvuuden Schengen-järjestelmän ulkoraja voi saksalaisväitteen mukaan ”siirtyä” pohjoisemmaksi, Sloveniaan.

Lue myös: Väite Saksasta: B-suunnitelma valmisteilla Euroopassa – siirtyykö Schengenin ulkoraja?

Historioitsija Seppinen uskoo itsekin, että ”epäilemättä nyt on kriisitoimien aika”.

– Schengenin hyviä periaatteita ei tule hylätä, mutta tilanteen haltuunotto ja kriisin katkaiseminen vaatii mitä ilmeisimmin suoria toimia. Pakolaisten tulo valtoimenaan Schengen-alueelle on katkaistava vaikka voimatoimin kunnes siedettävät toimintamallit ja järjestys on saatu aikaseksi. EU ei voi uhrautua sodalle Lähi-idässä, Seppinen kirjoittaa.

Hän perustelee näkemystään muun muassa sillä, että talven väistyttyä pakolaisten tulo ennusmerkkien mukaan ”jatkuu ja on ankara”.

– Kuluvan tammikuun aikana on EU:n alueelle saapunut jo yli 36 500 muuttajaa, joista vain reilu tuhat Italiaan, muut 35 455 Kreikkaan (YK). Vuosi sitten määrä tammikuussa oli noin 5 500, enimmäkseen Italiaan (3 528), Seppinen kirjoittaa.

Muun muassa Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on esittänyt tällä viikolla huolestuneita näkemyksiä pakolais- ja siirtolaistilanteen seurauksista Euroopalle. Hänen mukaansa Eurooppa on pulassa, jos Schengen-järjestelmä kaatuu, mikä taas on vaarana, jos turvapaikanhakijoiden painetta ja määrää ei saada vähennettyä.

Schäuble yllättyi kuultuaan Itävallan asettamasta pakolaiskiintiöstä, mutta ei tuomitse ratkaisua.

– Me tiedämme, että Euroopan unionin jäsenten kyky [vastaanottaa] ei ole loputon. Kaikki me ymmärsimme Ruotsin päätöksen ryhtyä rajavalvontaan, Schäuble sanoo Spiegel-lehdelle.