Viime aikoina Ismo Leikola on miettinyt kauppakeskusten kahviloiden lukittuja käymälöiden ovia. Jotkut kahvilat antavat asiakkaalle avaimen, jolla oven saa auki. Entä jos tuon avaimen vie kahvilan vieressä olevaan pikasuutariin? Ilmainen WC, ikuisesti!

Tätä vitsiä et välttämättä kuule koskaan Leikolan omasta suusta (eritoten nyt, kun toimittaja on sen polttanut), sillä kyse on vasta ideasta. Tällaisista havainnoista koostuu stand up –koomikko Leikolan kirjoitusprosessi. Prosessi on jatkunut jo 12 vuotta.

- Havaintoni syntyvät inspiraatiosta. Ilman niitä kirjoittamisesta ei tulisi mitään, Leikola sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

- Minun pitää tehdä koko ajan uusia juttuja. Ajattelen, että parhaat juttuni ovat vielä tulossa.

Leikola esiintyy tänään torstaina ja viikonlopun aikana seitsemässä esityksessä Helsinki Comedy Festivalilla. Tulevien iltojen esiintymiskieli on suomi.

Kielivalinnasta on oleellinen, sillä ennen Helsingin festivaalia Leikola esiintyi elokuussa Edinburghin maailmankuuluilla komediafestivaaleilla kahdella eri show’lla.

Kutsu Edinburghiin on suomalaisittain kova juttu, sillä vain kourallinen kotimaamme koomikkoja on esiintynyt komediataiteen eurooppalaisessa päätapahtumassa.

- Ulkomaiden valloitus on tavoitteena. Nyt Edinburghin jälkeen siihen on sillä tavalla edellytykset, että kehtaa mennä mihin vain keikalle [englanniksi], Leikola sanoo.

Leikolan englanninkielistä materiaalia löytyy jonkin verran Youtubesta.

Yksi Leikolan katsotuimpia rutiineja Youtubessa on oheen liitetty valtionvelkaa käsittelevä vitsi, jossa hän ihmettelee talousjärjestelmämme epäsuhtaa. Jos valtio on velkaa pankille, miksi sen pitäisi maksaa velka takaisin? Valtiolla on armeija ja pankilla pari kassavirkailijaa ja siivooja. Kumpi voittaa?

Puhe kääntyy itsestään pari vuotta sitten Erkka Mykkäsen käynnistämään keskusteluun yhteiskunnallisen stand up –komiikan puutteesta.

Keskustelu ei näytä olevan vieläkään ohitse Suomi-koomikkojen keskuudessa.

- Useimmat havainnot stand up –komiikassa ovat yhteiskunnallisia, vaikka ne eivät ole puoluepoliittisia. Velkajuttukin kertoo hyvinkin suuresta asiasta. Minulle on kuitenkin tärkeää, että tavallisella älykkyydellä varustettu ihminen voi tajuta jutun, Leikola sanoo.

Leikola kertoo kirjoittaneensa kokemuksen kartuttua aiempaa yhteiskunnallisempaa materiaalia. Leikolan tapauksessa yhteiskunnallisuus ja poliittisuus tarkoittavat hänen havaintojaan siitä, kuinka maailman ympärillämme toimii.

Alun havainto kahvilan WC-avaimesta on hauska ajatus, koska kahvilan armoille joutunut asiakas huijaa itselleen avaimen. Yhteiskunnallisella tasolla juttu paljastaa samalla kahvilan absurdin vallan ympärille muotoutuneet käytännöt siitä, kuka saa kulkea vessan ovesta. Jos siis haluaa tulkita jutun loppuun asti.

- Ehkä juttuja ei ymmärretä yhteiskunnallisiksi, koska sen mielletään olevan enemmän tyylissä ja vaikutelmassa, Leikola analysoi.

Kantaa ottavan vitsin oletetaan kertovan demareista, perussuomalaisista tai kokoomuslaisista. Yleensä vielä pilkalliseen sävyyn.

Koomikko palaa Mykkäsen artikkeliin, jossa otettiin yhteiskunnallisen komiikan edustajiksi amerikkalaiset Louis CK ja Bill Hicks. Molemmat ovat henkilökohtaisen, kantaaottavan stand upin legendoja, joista Louis CK on sellainen jo eläessään.

- Louis CK teki ensin 15 vuotta pelkkiä vitsejä. Samoin Hicks aloitti 13-vuotiaana matkimalla isäänsä ja kertomalla vitsejä. 25 vuoden uran jälkeen voi tehdä hyvinkin rankkaa havainnointia, Leikola sanoo.

- Suomessa ei kukaan ole tehnyt 25 vuotta komiikkaa – paitsi ehkä Markku Toikka. Minä olen kirjoittanut nyt 12 vuotta, joten ehkä parin vuoden päästä löytyy joku uusi tapa tehdä.

Leikola kertoo kirjoittaneensa uransa alussa, kymmenisen vuotta sitten paljonkin kantaaottavaa materiaalia, joka kuitenkin päätyi pöytälaatikkoon.

- Huomasin, että olisi pahempaa käännyttää ihmiset jollekin kannalle, josta ei tiedä tarpeeksi. Minä olen vaihtanut mielipiteitä asioista, joten olisi noloa katsoa itseään joltain DVD:ltä myöhemmin.

Tänä vuonna yleisö tulee siis näkemään Helsinki Comedy Festivalin lavoilla tutun Ismo Leikolan. Sen hieman vaivaantuneenoloisen, takellellen omituisia höpöttävän tarkkailijan, jona Leikola parhaiten tunnetaan.

Ismo Leikola esiintyy Helsinki Comedy Festivalissa seitsemässä esityksessä. Leikolan kaikki esitykset tämän linkin takaa.

Festivaalin koko ohjelma täällä.