YK:n alainen ydinenergiajärjestö IAEA uskoo, että Iranilla on hallussaan tai kehitteillä ydinase. Järjestö toteaa asian eilen julkaistussa raportissaan. Uuden Suomen toimitus sai raportin tänään haltuunsa.

IAEA toteaa, että sillä on selviä merkkejä Iranin ydinaseohjelmasta. Järjestö perustaa havaintonsa ensi kertaa myös ulkopuolisten tahojen tietoihin tarkastelun kohteesta.

Tuoreessa raportissa on käytetty järjestön omien tarkastusten, havaintojen ja tietojen lisäksi myös esimerkiksi eri hallitusten tiedustelupalveluiden keräämää tietoa.

IAEA:n mukaan Iran on onnistunut tuottamaan ydinasekelpoista materiaalia laitoksissaan, se on saanut ydinaseen valmistukseen tarvittavaa tietoa ulkomailta ja se on tehnyt kokeita ydinaseen eri osilla.

Toistaiseksi Iran ei kuitenkaan ole IAEA:n tietojen mukaan tehnyt varsinaista ydinkoetta, eli räjäyttänyt koemielessä ydinpommia. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad kielsi keskiviikkona Iranin tavoittelevan ydinasetta.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Mikael Moring pitää IAEA:n käyttämiä lähteitä luotettavina. Ulkopuolisten lähteiden käyttö on kuitenkin uutta järjestön toimintatavassa.

- Tämä on selvä politiikan muutos. Lähteiden arviointi on edelleen IAEA:n omasta asiantuntemuksesta kiinni, Moring sanoo.

Moring ei itse ollut vielä keskiviikkona tutustunut Iran-raporttiin.

Ulkopuolisten lähteiden käyttö on merkittävä muutos IAEA:n toiminnassa siksi, että sen raportti tulee olemaan yksi tärkeimmistä lähteistä, jos Iranin ydinohjelmaa käsitellään esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa. Ranska on jo pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa pikaiseen kokoukseen Iranin ydinohjelman tiimoilta.

Uusi Suomi pyysi Moringin kollegaa, Säteilyturvakeskuksen ydinaseisiin erikoistunutta ylitarkastajaa Tapani Honkamaata tutustumaan IAEA:n raporttiin.

Honkamaan arvio ja haastattelu myöhemmin tänään Uudessa Suomessa.