Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) arvostelee Euroopan komission päätöstä puuttua päästökaupan hinnoitteluun ja yritysten päästöoikeuksiin. Sarvamaan mielestä komissio rakentaa rikkidirektiivin kaltaista ”pommia” joka tosin iskisi tällä kertaa kaikkien EU-maiden teollisuuteen.

Sarvamaa kertoo blogissaan ymmärtävänsä päästökauppajärjestelmän idean. Järjestelmän tarkoituksena on vähentää hiilidioksidipäästöjä ja pakottaa päästömaksun kautta yrityksen panostamaan vähäpäästöisempään teknologiaan.

–Jos päästät ilmaan hiilidioksidia, maksat siitä hinnan per tonni. Koko systeemin idea on se, että ne maksavat, jotka saastuttavat. --- Ja jos päästökiintiösi ei riitä, voit ostaa lisää päästöoikeuksia, Sarvamaa tiivistää.

Viime syksynä alkoi Sarvamaan mukaan ”tarinan se vaihe, jossa kehotan ottamaan rauhoittavat esiin”. Kun talous alkoi yskiä ja ajautui taantumaan, väheni kysyntä ja sen myötä yritysten tuotanto. Samalla väheni päästöoikeuksien kysyntä.

–Kun kysyntä laskee, myös hinta laskee. Tämä on muuten niitä kansantaloustieteen perustavaa laatua olevia raudanlujia havaintoja, jotka kestävät kesät talvet. Ja näin kävi myös päästöoikeuksien hinnalle. Se laski, Sarvamaa toteaa.

Euroopan komissio ryhtyi viime syksynä toimiin päästökaupan remontoimiseksi, mitä Sarvamaa on kritisoinut aiemminkin. Komissio aikoo lykätä uusien päästöoikeuksien myöntämistä ja vetää päästömarkkinoilta oikeuksia pois.

Sarvamaan tulkinnan mukaan komissio ”kirjoitti mahtikäskyn”.

–Koska päästöoikeuksien hinta on laskenut komission mielestä liian alhaiseksi, se haluaa tehdä kädellään maalin ja vetää yhtäkkiä päästömarkkinoilta oikeuksia pois. Mitä vähemmän oikeuksia, sitä enemmän niistä ollaan valmiita maksamaan, Sarvamaa ihmettelee.

–Euroopan talous on syvenevässä taantumassa, ja komissio tuo parlamenttiin esityksen, joka nostaa suoraan energian hintaa, hän jatkaa.

Sarvamaan mukaan Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunta sanoi tammikuun lopussa ”ei” komission esitykselle. Sen sijaan asiassa päävaliokuntana toimiva parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi esityksen 19. helmikuuta.

Sarvamaan mukaan ympäristövaliokunnan ”fanaatikot” asettivat ”epämääräiset ympäristötavoitteet työpaikkojen ja hyvinvoinnin edelle”.

–Uskallan puhua epämääräisistä ympäristötavoitteista, koska komission ehdotus ei nostaisi päästöoikeuden hintaa lähellekään sitä tasoa, joka pakottaisi luopumaan pahimmasta peikosta, kivihiilestä. Kyse onkin jälleen kerran niin sanotun vihreän politiikan kasvojen pelastamisesta. Tämä on sääli, koska vihreäkin politiikka voisi mielellään olla järkevää, Sarvamaa kirjoittaa.

Parlamentin kannasta komission esitykseen päätetään Sarvamaan arvion mukaan parlamentin täysistunnossa. Hän aikoo äänestää vastaan.