Hongkong

Silja matkusti perheineen Suomesta Hongkongiin viime viikon torstaina ja on ollut siitä lähtien Hongkongin hallinnon määräämässä karanteenissa sisätiloissa. Nelihenkinen perhe suorittaa karanteenin lyhytaikaisesti vuokratussa asunnossa.

Hongkongissa otettiin viime torstaina käyttöön pakollinen karanteeni ulkomailta palaaville. Maahantulo muilta kuin asukkailta kiellettiin tänään. Hongkong kiristää varotoimia, koska viruksen toinen aalto alkoi Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Koronaviruskaranteeniin liittyvistä toimista tiedotettiin lennon aikana. Matkustajat täyttivät terveystietolomakkeen. Lentokentällä piti täyttää vielä kaksi eri lomaketta.

”Toisessa niistä oli virallinen karanteenimääräys, jossa oli päivämäärä liittyen karanteenin kestoon. Lentokentällä oli punainen ja vihreä linja, joista me seurasimme vihreää linjaa, koska meillä ei ollut oireita”, Silja kertoo puhelimitse. Hän ei halua esiintyä sukunimellään.

Seuraavalla tarkastuspisteellä matkustajat saivat rannekkeen, jossa on skannattava QR-koodi. Koodi aktivoidaan älypuhelimeen ladattavalla Hongkongin hallinnon sovelluksella.

Rannekkeiden toimivuudessa on ollut ongelmia.

”Emme ole saaneet aktivointiin tarvittavaa PIN-koodia. Olemme soitelleet numeroihin ja yrittäneet hoitaa asiaa. Ihmiset ovat olleet eniten huolissaan siitä, vaikuttaako aktivointi karanteenin kestoon. Keston määrittää leima, mikä on annettu lentoasemalla.”

”Tämä luo turvallisuutta”

Karanteeniin joutuneet ovat olleet huolissaan myös siitä, rikkovatko he lakia, mikäli he eivät saa sovellusta toimimaan. Karanteenin rikkomisesta voi nimittäin saada pahimmillaan kuukausia vankeutta.

”Jos sovellus toimii, se ilmeisesti pyytää lähettämään kuvia rannekkeesta kotona ja jakaa olinpaikan useamman kerran päivässä. Poliisi on myös käynyt asunnolla tarkistamassa, pysyvätkö ihmiset karanteenissa.”

”Meille on soitettu terveysviranomaisten toimesta useamman kerran päivässä ja kysytty, olemmeko kotona ja onko meillä oireita. Sovellukseen pitäisi myös laittaa kuumemittaus muutaman kerran päivässä.”

Silja ei koe, että ranneke ja sovellus ovat hankaloittaneet merkittävästi elämää. Perhe tilaa ruokaa ja lasten leluja asunnon ovelle kotiinkuljetuksena.

”Koen, että tämä tuo turvallisuutta, eikä rajoita omia oikeuksia. Hyvä odotellakin kaksi viikkoa, että näkee ettei mitään tartuntaketjuja lähtenyt liikkeelle. On todettu, että oireettomanakin on levittämisen riski. Inhottava tunne itselle, että olisi sairastuttanut muita.”

Ennen Hongkongiin tuloa Silja ehti perheineen viettää alkuvuoden Suomessa. Perhe asuu Manner-Kiinassa.

Siljan mukaan Hongkongin ja Suomen suhtautumisessa koronavirukseen on huomattavia eroja.

”Tuntuu, että Suomessa ei ole totuttu tällaisiin tilanteisiin ja koetaan nämä karanteenit ja muut todella ahdistavina, mutta täällä ne luovat turvallisuuden tunnetta. Täällä ei koeta, että on lopunajan tunnelma, vaikka kaikki pitävät hengityssuojia kadulla. Suomessa koronavirusluku tuskin on täsmällinen. Täällä taas testataan melkein kaikki epäilyt.”

Koronavirustartuntojen määrä Hongkongissa on noussut noin kahdesta sadasta yli neljään sataan hieman yli viikossa.

Matkustajille jaetaan karanteenirannekkeita Hongkongin lentokentällä.Kuva: JEROME FAVRE