Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Olli Teirilä on huolissaan kemiallisten aseiden päätymisestä vääriin käsiin Syyriassa. Hän kuvailee tilannetta ”äärimmäisen hankalaksi”.

– Jos aseet päätyvät vaarallisiin käsiin, ne muodostavat heti uhan, Teirilä sanoo Uudelle Suomelle.

Ongelmallista Teirilän mukaan on, että Syyriassa on satakunta erilaista kapinallisryhmittymää, joilla on vähän erilaisia aikomuksia ja tavoitteita.

– Ongelmana on se, ettei kukaan tiedä keiden käsiin aseet voivat päätyä, mikä on heidän kykynsä hallita aseita ja mitkä aikomukset aseiden suhteen on.

Teirilän mukaan mahdollisuus joukkotuhoaseiden päätymisestä vääriin käsiin on olemassa.

– Kapinalliset ovat osoittaneet, että pystyvät ottamaan alueita haltuunsa, joten kyllä tässä riski on olemassa.

Pahin tilanne syntyisi Teirilän mukaan silloin, jos joukkotuhoaseet joutuisivat terroristien, esimerkiksi al-Qaidan käsiin.

– Se olisi yksi maailmanlaajuisesti vakavimmista uhista ja se on tässä tilanteessa aika lähellä.

Syyrian oppositiojoukkoja tukevien Yhdysvaltojen ongelma Teirilän mukaan on se, että he eivät edes tiedä ketä tarkalleen pitää tukea ja miten tuki saadaan kanavoitua niin ettei se päädy vääriin käsiin.

Syyrian hallitus on ilmoittanut, että sillä on hallussaan kemiallisia aseita, mikä on huolestuttanut kansainvälistä yhteisöä. Teirilä ei pidä todennäköisenä, että Syyrian hallitus kuitenkaan käyttää kemiallisia aseitaan.

– Luulen, että Syyrian hallinnolla on tarve viestittää muulle maailmalle, että aseet ovat heidän hallussaan eikä heillä ole tarkoitus käyttää niitä.

Länsimailla ei Teirilän mukaan ole keinoja puuttua tilanteeseen ainakaan lähiaikoina. Sotilaalliseen väliintuloon on hänen mukaansa vielä ”aikalailla matkaa” ja ulkopuolisten puuttuminen rajoittuu lähinnä kapinallisten tukemiseen.

–Tilanteeseen vaikuttaa Yhdysvaltojen tulevat vaalit, mutta siellä on tietynlaista sotaväsymystä havaittavissa, joten maata ei hirveän herkästi viedä uuteen sotaan tällä hetkellä ja sama pätee Euroopan maihin.

Terilä uskoo, että vasta joukkotuhoaseiden käyttäminen saisi länsimaat puuttumaan Syyrian tilanteeseen.

– Siinä on kyllä aikamoinen poliittinen peli, että kuka uskaltaa joukkonsa sinne käskeä.

Ratkaisuna voisi Teirilän mukaan olla maan hallituksen ja kapinallisten saaminen saman neuvottelupöydän ääreen. Hän kuvailee tilannetta toivottomaksi, koska osapuolet eivät ole halukkaita neuvotteluihin.

– Ei ole mitään selkeää merkkiä tilanteen ratkeamisesta. YK:kin tuntee itsensä aika voimattomaksi tällä