Nimettömänä pysyttelevä suomalainen on tehnyt poikkeuksellisen lahjoituksen Unicefille eli YK:n lastenrahastolle.

Unicefin mukaan suurlahjoittajan kuuden miljoonan euron avustus on ”suurin ensilahjoittajan tekemä lahjoitus UNICEFille”. Lahjoitus ohjataan Syyrian hätäapuun sekä Boliviaan ja Vietnamiin.

Unicef kertoo asiasta tiedotteessaan. Siinä myös lahjoittaja kertoo, mikä sai tekemään lahjoituksen.

– Maailmalta kantautuvat uutiset rupesivat ahdistamaan. Uutisia oli välillä mahdoton katsoa. Oli kamalaa nähdä, miten hankalissa olosuhteissa monet elävät, hän kertoo.

Tiedotteen mukaan ”lopullinen päätös lahjoituksesta syntyi, kun hän katseli uutisista lohduttomia kuvia Syyrian sodasta ja Aleppon raunioista kaivetuista lapsista”. Suurlahjoittaja toivoo, että monet muut siihen kykenevät seuraisivat esimerkkiä.

– Yksityisten ihmisten lisäksi toivon, että yritysmaailmassa suurlahjoitusten teko yleistyy – ja hieman tuntuu, että näin onkin tapahtumassa, hän sanoo Unicefille.

– Lahjoitan myös Suomessa tehtävään työhön – sillä kyllä täälläkin on apua tarvitsevia – mutta kyllä ne kipeimmin apua tarvitsevat ovat useimmiten muualla.

Kuudesta miljoonasta eurosta kolme miljoonaa ohjataan hätäapuun, ja siitä suurin osa Syyrian lapsille. Loput kolme miljoonaa euroa ohjataan kolmen vuoden aikana lasten kohtaaman väkivallan ja hyväksikäytön vastaiseen työhön Vietnamissa ja Boliviassa, Unicef kertoo.

Suurlahjoituksesta uutisoi aiemmin Yle.