Ukrainassa karkotusta odottanut toimittaja-liikemies Mikael Storsjö palasi myöhään illalla Suomeen. Työpaikaltaan perjantaina tavoitettu Storsjö kertoo matkan sujuneen epämiellyttävän putkakokemuksen jälkeen juohevasti Riikan kautta Helsinkiin.

Storsjö oli Odessan lentokentän putkassa kaksi vuorokautta.

-Rajavartiosto oli illalla Ukrainassa kohteliasta. Sain VIP-kohtelun. Lentokentällä minut ohjattiin jonojen ohi ja virkailijat hoitivat kaikki muodollisuudet, Storsjö kertoo Uudelle Suomelle.

Uusi Suomi kertoi eilen Storsjön joutuneen pidätetyksi Ukrainassa, koska hän on maahantulokiellossa Venäjällä.

Storsjö oli palaamassa Ukrainan kautta Suomeen Georgian rannikkokaupungista Potista. Mustanmeren yli autolautalla suuntautunut matka pysähtyi kuitenkin rajalle, koska Ukrainassa on viety tietojärjestelmiin Venäjän maahantulokieltolistoja.

Ukrainan maahantuloviranomaiset huomasivat, että Storsjöllä on maahantulokielto Venäjälle ja eväsivät tiedon perusteella häneltä maahantulon Ukrainaan. Kavkaz-center verkkosivujen palvelimia ylläpitävälle Storsjölle annettiin vuonna 2005 vuoteen 2010 voimassa oleva maahantulokielto Venäjälle.

Storsjön mukaan Ukrainan Suomen suurlähetystö otti häneen yhteyttä eilen illalla ja pahoitteli anteeksipyyntöjen kera tapahtunutta.

-Se tuntui erikoiselta, tietyllä tavalla. Mutta ilmeisesti he ottivat asian vakavasti, Storsjö sanoo.

Ukrainan ja Suomen viranomaisten on Storsjön mukaan määrä keskustella siitä, miten vastaava tilanne voidaan estää muiden Ukrainaan pyrkivien osalta.

Venäjä on asettanut myös muita suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin hallituksen edustajia viisumikieltoon ja mustalle listalleen. Venäjä on suhtautunut ankarasti henkilöihin, jotka ovat hankkineet tietoja maan ympäristöongelmista tai vähemmistöjen asemasta. Viisumipolitiikalla on vuosien ajan yritetty ohjata journalistista työtä.

-Ukraina tarkistaa ilmeisesti kieltolistaa ja on valmis korjaamaan mahdolliset epäselvyydet, Storsjö täsmentää.

Storsjön pelastus oli hänen mukaansa Suomen Ukrainan suurlähetystö, joka teki hartiavoimin töitä Storsjön saamiseksi putkasta kotimatkalle. Konsuli Jari Määttänen sai ensiksi estettyä Storsjön joutumasta palaamaan Georgian Potiin samalla laivalla, jolla tämä oli tullut Ukrainaan. Myöhemmin Määttänen sai järjestettyä pidätetylle ruokaa lentoaseman putkaan ja neuvoteltua vartijoiden kanssa muistakin asioista. Storsjö sai muun muassa ladattua puhelimensa, kun siitä sovittiin vartijoiden kanssa.

Storsjö on tunnettu kansalaisaktivisti. Hän on muun muassa Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin hallituksen jäsen. Kansalaisfoorumi pyrkii edesauttamaan kansalaisjärjestötason yhteistyötä Venäjän ja Suomen välillä. Foorumin puheenjohtaja on kansanedustaja Heidi Hautala.