Suomalainen toimittaja ja kansalaisaktivisti Mikael Storsjö on ollut kaksi vuorokautta pidätettynä Odessassa Ukrainassa, koska hänet on luokiteltu Venäjällä niin sanotuksi epätoivotuksi henkilöksi.

- Ukraina noudattaa venäläisiä kieltolistoja, jossa on mukana muun muassa useita toimittajia ja dokumenttielokuvaajia, väsynyt Storsjö sanoo Odessan lentokentän putkasta.

Storsjö on tunnettu kansalaisaktivisti. Hän on muun muassa Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin aktiivi. Kansalaisfoorumi pyrkii edesauttamaan kansalaisjärjestötason yhteistyötä Venäjän ja Suomen välillä. Foorumin puheenjohtaja on kansanedustaja Heidi Hautala.

Storsjön yritys ylläpitää kavkazcenter-sivuston palvelimia. Sivuilla välitetään uutisia Kaukasiasta. Erityisesti uutisvälitys Tshetsheniasta on herättänyt pahennusta Venäjällä. Sivustoja vastaan on tehty paljon virushyökkäyksiä Venäjältä. Osa Storsjön palvelimista on Ruotsissa, jossa niillä on Suomea parempi käyttöturva.

Storsjö pystyy vastaamaan puhelimeen, koska on sopinut vartijoidensa kanssa korvauksesta, jolla he lataavat hänen kännykkäänsä virtaa.

Storsjö oli palaamassa Ukrainan kautta Suomeen Georgian rannikkokaupungista Potista. Mustanmeren yli autolautalla suuntautunut matka pysähtyi kuitenkin rajalle, koska Ukrainassa on viety tietojärjestelmiin Venäjän maahantulokieltolistoja.

Storsjön mukaan paikallistasolla on katsottu, että viranomaisten on pakko noudattaa ohjeita. Asiasta on Storsjön mukaan informoitu Suomen Ukrainan suurlähetystöä.

- Ukrainassa käytetään samaa maahantulokieltolistaa kuin Venäjällä, kertoo Storsjö Odessan lentokentältä, jossa hän odottaa mahdollisuutta jatkaa Helsinkiin.

Ukrainan maahantuloviranomaiset huomasivat Storsjön Venäjälle saaman maahantulokiellon passintarkastuksessa. Storsjölle annettiin vuonna 2005 vuoteen 2010 voimassa oleva maahantulokielto Venäjälle.

Storsjön matkustuskielto Venäjälle ei estänyt häntä kuitenkaan samasta esimerkiksi viisumia Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan. Sodan vuoksi hän pystyi tällä matkallaan käymään vain Abhasiassa.

Ukraina ja Venäjä ovat tehneet rajayhteistyötä ainakin Ivy-sopimusten puitteissa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen perustetun yhteistyöjärjestön toiminta on kuitenkin ollut murroksessa viime aikoina. Georgia on eroamassa yhteisön jäsenyydestä.

Kaukasian kärjistyneen tilanteen vuoksi Ukrainassa on keskusteltu venäläisten läsnäolosta Krimillä maan vuokraamassa sotilastukikohdassa Sevastopolissa.

Storsjö kummastelee eniten sitä, että Ukrainan viranomaiset olivat palauttamassa maahantulijan takaisin sotatoimialueelle.

- Ukraina aikomus karkottaa EU-kansalaisen sotatoimialueella osoittaa tietenkin arvioitukyvyn puutetta, Storsjö sanoo.

-Toki tiedän, millaista Potissa on koska tulin sieltä, mutta juuri nyt venäläiset ovat aktivoituneet kaupungissa.

- En tiedä miksi olen joutunut olemaan täällä näin kauan. Periaatteessa Ukrainan pitäisi maksaa karkottamansa ihmisen matka. Minä olen saanut ystäväni ostamaan itselleni elektronisen lentolipun, jonka pitäisi vakuuttaa viranomaiset myöntämään minulle luvan paluumatkaan.

Storsjö oli alun perin ajatellut matkustaa juttumatkalla Kaukasiaan autolautalla Odessasta Potiin, mutta koska Georgian kriisi alkoi, hän päätti lentää Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Paluumatkalle hän lähti kuitenkin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Storsjö odottaa pääsevänsä tänään palaamaan Suomeen pari viikkoa sitten alkaneelta juttumatkalta.

Storsjön avoin kirje Ukrainan suurlähettiläälle julkaistiin eilen Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin sivuilla.