Suomeen Syyriasta muuttanut ”lelusalakuljettaja” Rami Adham vie avustuksia Syyriaan aina kun pystyy. AJ+-uutispalvelun tekemä video Adhamin matkasta on herättänyt valtavaa kiinnostusta: sitä on katsottu yli neljä miljoonaa kertaa.

Adham on omien sanojensa mukaan kuljettanut Syyriaan esimerkiksi leluja, lääkkeitä ja ruokaa viiden vuoden ajan. Hän kertoo muuttaneensa Suomeen vuonna 1989.

–AJ+:sta soitettiin kolme tuntia videon julkaisun jälkeen ja sanottiin, että tuollaista ei ole ikinä tapahtunut AD+:n historiassa, että näin paljon katsojia on ollut muutamassa tunnissa. Videoklipin on ehdotettu saavan jonkun palkinnon tästä, Adham kertoo Uudelle Suomelle.

This man risks his life to bring joy to Syrian kids. They call him the toy smuggler of Aleppo. pic.twitter.com/f68bU8P9fZ

— AJ+ (@ajplus) September 26, 2016

Adham on kerännyt rahaa GoFundMe-palvelussa. Aamulla ennen videon julkaisua hänellä oli noin 1600 euroa rahaa kerättynä, nyt jo yli 10 000 euroa.

–Sähköpostiin on tullut satoja ja Facebookin kautta satoja viestejä viimeisten tuntien aikana. Positiivisella mielellä tämä on lähtenyt eteenpäin, hän kertoo.

Adham toivoo, että positiivinen huomio muuttuu rahaksi, jolla voidaan rakentaa kouluja etenkin pakolaisleireille.

–Olemme parhaillaan rakentamassa koulua pakolaisleirissä. Tarvitaan rahaa, jotta homma saadaan loppuun asti, Adham sanoo.

Adham oli Syyriassa viimeksi viime viikolla.

–Pahinta, mitä ikinä olen nähnyt viimeisen viiden vuoden aikana. En ole ikinä nähnyt noin pahaa tilannetta. Aleppo on saarrossa, 300 000 ihmistä asuu siellä ilman polttoainetta, ilman ruokaa, ilman minkäänlaisia perustarvikkeita. Ainoa, mitä on saatavilla, on pommitukset, rypälepommit ja fosforipommit. Ainoastaan niitä on saatavilla ilmaiseksi siviileille, Adham kertoo.

–Joka päivä yli 100 siviiliä on tapettu Aleppossa. Ne jotka ovat haavoittuneita, kuolevat hitaasti, koska ei ole sairaaloita, eikä lääkkeitä. Leikkaukset suoritetaan ilman puudutusaineita. Pahempaa tilannetta ei voi enää olla, hän lisää.

Adham kritisoi rajusti Venäjää

Adham arvioi, että Yhdysvaltojen presidentinvaalit vaikuttavat Syyrian tilanteeseen, koska silloin Yhdysvalloissa on muuta tekemistä kuin puuttua Syyrian tilanteeseen.

–Kun heillä [Yhdysvalloilla] on tärkeät vaalit menossa, se antaa venäläisille vapaat kädet tekemään Syyriassa mitä haluavat, hän kertoo.

Venäjä on ilmoittanut taistelevansa Syyriassa terroristijärjestö Isistä vastaan. Adham kertoo nähneensä päinvastaista.

–Venäläiset haluavat eliminoida kaikki, jotka uhkaavat jatkossa [presidentti Bashar] al-Assadin olemassaoloa, eli maltillisen opposition. Ei Venäjä pommita yhtäkään paikkaa Syyriassa, jossa Isis on. Se pommittaa maltillisten kapinallisten alueita, Adham sanoo.

–Assadilla on yli 650 kilometriä rajaa Isisin kanssa, niin silti yhtäkään niistä alueista ei ole pommitettu, hän toteaa.

Adhamin mielestä Venäjän toiminta on ”aivan käsittämätöntä valehtelua”.

–Venäjän politiikka perustuu valheisiin ja huijaukseen kansainvälisesti. Seurasin viimeksi eilen Venäjän uutisia. Siellä näytettiin nimenomaan niitä alueita, joita he itse pommittivat, ja väittävät siinä uutisessa, että kapinalliset ovat pommittaneet Assadia, mikä ei todellakaan ole niin. Ihan järkyttyneenä seurasin tätä asiaa, Adham kertoo.

Hänen mielestään on valitettavaa, että moni Suomessakin uskoo Venäjän propagandaa. Hänen mielestään Suomen pitäisi ottaa tiukemmin kantaa Venäjän toimiin Syyriassa.

–Suomi valitettavasti käyttäytyy niin, että Suomi on pieni maa, eikä sillä ole resursseja väittää Venäjää vastaan. Mielestäni näin ei ole. Suomi on kansainvälisesti arvostettu juuri sen takia, että se on aina ollut oikeudenmukaisuuden puolesta. Nyt on surullista nähdä, että Suomi ei ota kantaa näihin Venäjän toimiin Syyriassa, Adham sanoo.

Adham osallistui lauantaina Helsingissä Peli poikki -mielenosoitukseen.

–Syyrialaisena katsoin, kuinka suvaitsevaisuuden Suomi on voittanut lopulta nämä vihapuheet, jotka ovat olleet ilmassa viimeisen vuoden aikana. Mielestäni on hieno asia, että ihmiset voivat marssia kaduilla noin hienosti ja sivistyneesti ja kukaan ei pommita heitä tai tapa heitä. He pystyvät kokoontumaan tuhansin määrin ja ilmaisemaa sananvapautta. Itku melkein tuli silmiin kun seurasin tätä, Adham sanoo.