Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin perjantaina julistama kansallinen hätätila on saanut jyrkän vastaanoton.

Trump kertoi julistavansa kansallisen hätätilan Yhdysvaltojen ja Meksikon raja-alueelle. Hätätilan turvin hän pystyy käyttämään rajalle rakennettavaan muurin puolustusmäärärahoja, sillä kongressi ei ole presidentin vaatimia rahoja muuriin myöntänyt. Lue myös: Donald Trump vahvistaa: Kansallinen hätätila tulee

Oikeusoppineet pitävät julistusta ongelmallisena. Yhdysvaltain lain mukaan presidentti voi julistaa hätätilan, kun kansallinen turvallisuus on uhattuna. Lue tarkemmin: Donald Trump toisti erikoisen uhkauksensa – Oikeusoppinut: ”Voi seurata paljon vakavampi kriisi”

New Yorkin osavaltion syyttäjä Letitia James ilmoitti ensimmäisenä oikeustoimista heti perjantaina.

”Emme suvaitse tällaista vallan väärinkäyttöä ja taistelemme sitä vastaan kaikilla käytössämme olevilla oikeudellisilla keinoilla”, hän sanoi lausunnossaan The New York Timesin mukaan.

Myös Kalifornian osavaltio on ilmoittanut haastavansa Trumpin hallinnon oikeuteen.

”Viestimme Valkoiselle talolle on yksinkertainen: oikeudessa tavataan”, kuvernööri Gavin Newsom totesi omassa lausunnossaan.

Donald Trump kertoi perjantai-iltana Suomen aikaa pitämässään puheessa olevansa valmis oikeustaisteluun.

”Julistamme kansallisen hätätilan ja sitten menemme oikeuteen. Sitten päädymme korkeimpaan oikeuteen, saamme toivottavasti reilua kohtelua ja sitten me voitamme”, presidentti sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi prosessin myrkyttävän presidentin suhteet kongressiin.

”Hän näyttää luottavan korkeimpaan oikeuteen. Trump ei loppujen lopuksi bluffanut hätätila-asiassa. Asiat eivät ole näin helppoja. Trump saa nyt poliittisesti kokea sen, miksi hätätilaa pidettiin äärimmäisenä keinona”, Aaltola kommentoi Twitterissä.

”Tämä myrkyttää suhteen kongressiin, eikä vain demokraatteihin. Osapuolten huomio tulee kiinnittymään tutkimuksiin ja toisen agendan estämiseen samalla kuin muuria koskeva oikeusprosessi etenee. 2020-presidentin vaalit alkoivat todenteolla. Samalla USAn tilan kohentaminen unohtui”, hän jatkaa.