Työelämäprofessori, ekonomisti ja talousvaikuttaja Vesa Vihriälä arvioi, että Matteo Salvinin johtama vahva enemmistöhallitus Italiassa saattaisi olla todellinen uhka Euroopan unionille.

”Salvinin vahva enemmistöhallitus voisi olla todellinen uhka EA/EU:lle: fipo-sääntöjen täysi hylkääminen, leikittely rinnakkaisvaluutalla, kaveeraus Putinin kanssa rinnan heikentyvän kv-talouden, Brexitin ja rahoituskehysneuvottelujen kanssa”, Vihriälä kommentoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Italiassa perjantaina julkistetun tuoreimman gallupin mukaan Salvinin johtama Lega-puolue saisi 38 prosenttia äänistä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Se tarvitsisi hallituskumppanikseen vain äärioikeistolaisen, fasismitaustaisen Fratelli d’Italian, jonka kannatus gallupeissa on kuuden prosentin tietämillä. Italian vaalilakien mukaan 40 prosentin kannatus riittää paikkaenemmistön saamiseen parlamentissa.

Italian ”BBB”-luottoluokituksen perjantaina toistanut luottoluokittaja Fitch huomauttaa, että Salvinin johtama hallituskoalitio saattaisi kuitenkin olla vakaampi kuin nyt kaatuva Legan ja Viiden tähden liikkeen hallitus.

”Se antaisi hieman paremman ennustettavuuden Italian velkakehitykselle ja politiikalle ylipäänsä. Riskit kuitenkin kasvavat siinä tapauksessa, että uusi hallitus haastaa EU:n budjettisäännöt”, luottoluokittaja toteaa raportissaan.

Monia huolettaa Legan erittäin euroskeptinen politiikka. Kesän alussa sijoitusmarkkinoilla kohistiin puolueen ideoimista niin sanotuista mini-boteista, joita on luonnehdittu euron rinnakkaisvaluutaksi.

Mini-boteissa on kyse Italian valtion velkasitoumuksista koostettu hyvin erikoislaatuisesta muunnelmasta. Ne nostettiin esiin ensimmäisen kerran populistien aloittaessa hallitustunnustelut keväällä 2018.

Mini-bot-idean toisena isänä pidetty senaattori Alberto Bagnai nousisi Italiassa liikkuvien huhujen mukaan Lega-vetoisen hallituksen valtiovarainministeriksi.

Lue myös: Italiassa repesi uusi riita laittomaksi tuomitusta hankkeesta: ”Kyse ei ole valuutasta vaan hätäsuunnitelmasta”

Matteo Salvini otti spekulaatioihin kantaa lauantaina toteamalla, ettei Italian euroero ole millään agendalla.

”Missään vaiheessa millään agendalla ei ole ollut ero EU:sta tai eurosta. Siitä huolimatta Italia on nyt nostanuyt päänsä ja haluaa päättää asioistaan vapaasti”, hän totesi La Repubblicalle.

Salvini esitti perjantaina epäluottamuslausetta pääministeri Giuseppe Contelle, mikä käytännössä tarkoittaa populistihallituksen loppua.

Italian parlamentin ylähuoneen senaatin ryhmäjohtajat on kutsuttu koolle maanantai-iltapäiväksi ja alahuoneen ryhmäjohtajat kokoontuvat tiistaina. Sen jälkeen edessä on parlamentin äänestys pääministerin ja siten koko hallituksen luottamuksesta. Lega yhdessä opposition kanssa pystyy äänillään kaatamaan hallituksen. Se tapahtuu joidenkin arvioiden mukaan jo ensi viikolla, mutta todennäköisimmin seuraavalla viikolla.

Lue lisää: ”Tulossa ehdottomasti tärkeimmät vaalit toisen maailmansodan jälkeen” – Italian populistien lähtölaskenta alkoi