Entinen diplomaatti, historioitsija Jukka Seppinen arvioi, että kansainvälinen oikeus hyväksyy viime kädessä lännen suorittamat sotilaalliset toimet Syyriassa.

–Kemialliset ja biologiset aseet ovat kerta kaikkisen tuomittavia, ja niiden käyttö sivullisia siviilejä, kuten lapsia, vastaan on jotain, mikä menee yli tavallisen järjen ymmärryksen. Kansainvälinen oikeus hyväksyy viime kädessä lännen suorittamat sotilaalliset toimet Syyriassa. Laillisuuden kannalta iskut ovat siis ovat olleet hyväksyttäviä. Länsi tuhosi todennäköisesti merkittävällä tavalla Syyrian nykyhallinnon kykyä tuottaa kauhistuttavia salakavalia aseita, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Sotilaalliselta kannalta huomio kiinnittyy Seppisen mukaan useaan seikkaan, niin operatiiviseen toimintaan kuin rangaistusiskun poliittisiin vaikutuksiin. Hän kuvailee iskua operatiivisesti hyvin koordinoiduksi Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannia kesken.

–Samalla länsi osoitti voivansa ryhtyä mittaviin yhteisiin sotilasoperaatioihin nopeasti. On huomattava, että Saksa osoitti hyväksyvänsä liittolaistensa toimet. Ohjukset lähtivät liikkeelle useasta lähteestä eri suunnista. Kun eri tahot analysoivat tapahtunutta, ei voi olla huomaamatta tehokasta ja ammattimaista tarkkuutta osua valittuihin kohteisiin, Seppinen sanoo.

–Lännen pyrkimys pitää Venäjä erillään iskuista näyttää onnistuneen. Risteilyohjusten torjunta oli ilmeisen huonoa huolimatta siitä, että esimerkiksi Yhdysvallat esiintyi avoimesti suunnitellessaan rankaisutoimia, hän jatkaa.

Seppinen huomauttaa, että länsimaisen arvomaailman puolustajien kannattaa huomioida Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian operaation hyvä sujuvuus.

–Yhtä lailla niin kannattaa lännen horjuttajien tehdä. Turhaan ei Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ollut tyytyväinen näkemäänsä. Kun voimapoliittinen selkänoja on kunnossa, dialogin avaaminen erilaisista rauhaa edistävistä asioista on paljon helpompaa kuin muuten.

Stoltenbergin mukaan isku oli parempi vaihtoehto verrattuna siihen, etteivät länsimaat olisi tehneet mitään. Naton pääsihteeri huomautti, että puuttumattomuus kemiallisen aseen käyttöön johtaisi kemiallisten aseiden käytön leviämiseen.

–Käytännössä voimankäytölle ei ollut vaihtoehtoa”, Stoltenberg totesi.

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) linjasi lauantaina, että lännen isku Syyriaan on hyväksyttävä, jos se tuo sodan ja kaiken surmaamisen lopettamisen lähemmäksi. Tämä jää Tuomiojan mukaan kuitenkin vielä nähtäväksi.

–Minua hämmentää se, jos lasten ja siviilien surmaaminen ns. tavallisilla aseilla on jotenkin hyväksyttävämpää kuin kemiallisia aseita käyttämällä Tämän monenkeskisen sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyöjärjestelmän murentamiskehityksen yksi piirre näyttää olevan ettei kukaan enää näytä olevan kiinnostunut aidosti riippumattoman ja luotettavan sotarikosten tutkintaprosessin ylläpitämisestä ja vahvistamisesta, hän kommentoi Facebookissa.

YK:n turvallisuusneuvosto hylkäsi lauantaina Venäjän esittämän päätöslauselmaluonnoksen, jossa vaadittiin YK:ta tuomitsemaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ohjusisku Syyriaan. Vain Venäjä, Kiina ja Bolivia tukivat esitystä. Neljä turvallisuusneuvoston jäsenmaata äänesti tyhjää.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät puolestaan yöllä YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen uudesta päätöslauselmasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan esityksessä ehdotetaan itsenäistä tutkintaa Syyriassa tehdyistä epäillyistä kaasuiskuista. Lisäksi esityksessä vaaditaan esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyrian ja maan osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin. Uutistoimistojen mukaan uutta päätösesitystä käsitellään turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina.

Lue myös:

Uusi varoitus Syyrialle: ”Kuvat kuolleista lapsista eivät olleet valeuutisia”

Vladimir Putinilta suora uhkaus: ”Johtaa väistämättä kaaokseen”

Oliko ohjusisku Syyriaan turha? ”Poliittisesti kaikki voivat olla tyytyväisiä - tilanne jatkuu ennallaan”