Valtiotieteen tohtori ja historiantutkija Jukka Tarkka sanoo Ukrainan pelaavan upporikasta ja rutiköyhää Euroopan unionin ja Venäjän kanssa.

Tarkka arvioi, että Ukrainan presidentti Vikrot Janukovyts pyrkii vain lykkäämään yhteistoimintasopimuksen allekirjoittamista EU:n kanssa.

-Hän ilmeisesti luulee päässeensä taktisesti edulliseen pelitilanteeseen ja yrittää lypsää joka suunnalta jotakin hyvää, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan.

Tarkan mukaan Janukovyts saattaa yrittää pitää Venäjän sen verran hyvällä mielellä, että se jatkaisi kaasutoimituksia. Toisaalta hän sanoo Ukrainan kuitenkin tarvitsevan ehdottomasti EU:n taloudellista tukea ja pääsyä sen markkinoille.

Ukrainan opposition mielenosoituksia Tarkka kommentoi sanomalla, että Moskovaa mielistelevän presidentin kaataminen ei ole vaikeaa kun kymmeniä tuhansia ihmisiä marssii kaduille ja toreille viikosta toiseen.

- Vaikeudet vasta alkavat siitä. Sitten kun (Venäjän) presidentti Vladimir Putinia ei enää huvita auttaa Ukrainaa, hän voi kaasun hintaa säätämällä tai kaasuhanaa kiertämällä panna koko naapurimaan polvilleen yhdessä yössä.

Tarkka pitää Putinin puuttumista Ukrainan tilanteeseen varmana.

-Putinin on pakko osoittaa kovin ottein, kuka on näiden seutujen isoin isäntä. Niin tekivät aikanaan myös keisarien Venäjä ja diktaattorien Neuvostoliitto, jos niiden reunavaltiot eivät osoittaneet asiallista kuuliaisuutta.

Hän uskoo Venäjän ryhtyvän toimiin kuitenkin vasta Sotshin talviolympialaisen jälkeen.

-Venäjä suuruudenhullun olympiaprojektin harmiton häirintä voi äkkiä olla joillekin houkutteleva idea. Muutaman talviurheilumaan pois jääminen Sotshin kisoista ei tekisi kovinkaan näkyvää naarmua tähän kertakäyttöiseen mammuttikulissiin. Mutta juuri nyt pienikin raapaisu olisi ilkeä isku päin Venäjän herkkää hipiää. Suurvallat ovat turhamaisia olioita, joille kasvojen säilyttäminen on tärkeää. Putinilla on kuitenkin aikaa nauttia ensin olympialaisista ja kuitata Ukrainaan uppiniskaisuus suuren urheilujuhlan jälkeen.