Donald Trumpin ilmoitus USA:n joukkojen vetämisestä Syyriasta on hämmästyttävä ennenaikainen joululahja Venäjälle, ihmetteli kansanedustaja, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Ilkka Kanerva (kok) Yleisradion Ykkösaamussa.

Kanerva otti Trumpin ilmoituksen esiin puhuttaessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään järjestettävästä vuosittaisesta lehdistötilaisuudesta ja siitä, miten Venäjä voisi parantaa asemiaan.

”Kun tässä käytiin läpi, että missä Venäjä on epäonnistunut ja tehnyt virheitä, niin kyllä nyt tuli syöttö lapaan niin että paukahti [Venäjälle] tässä Lähi-idän tilanteessa, kun Trump ilmoitti, että USA vetää joukkonsa Syyriasta. En ymmärrä, mikä voisi olla parempi joululahja tuonne suuntaan kuin tämä Trumpin ilmoitus”, Kanerva sanoo.

”Se on yhtä lailla lyhytnäköinen kuin aikanaan Obaman lupaus Afganistanista vetäytymisestä, joka on osoittautunut virheeksi – ja niin taitaa tämäkin osoittautua.”

Trumpin ilmoitus tuli shokkina hänen liittolaisilleen, kuten Yhdysvaltain republikaanipuolueelle sekä Isolle-Britannialle. Sen sijaan Syyrian kovaotteista johtajaa Bashar al-Assadia tukeva Venäjä on kiitellyt ratkaisun mahdollistavan poliittisen ratkaisun Syyrian tilanteeseen.

Trump perustelee vetäytymispäätöstä sillä, että hän katsoo terroristijärjestö Isisin tulleen nujerretuksi Syyriassa. Esimerkiksi Iso-Britannia on arviosta eri mieltä.

LUE LISÄÄ: Trump yllätti liittolaiset täysin Syyria-päätöksellä – ”Amerikan vetäytyminen on suuri voitto Isisille”