Historiantutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvioi, että Venäjän ja Ukrainan tilanteessa on edessä historiallinen draama.

-(Vladimir) Putin mittaa nyt, voiko kansan sielun ostaa rahalla. Diktaattorit ovat aina luulleet, että kyllä voi. Jos kaduille ja torille kokoontuva Ukrainan kansa nyt tuottaa Putinille hyvin ansaitun pettymyksen, hän kääntää kaasuhanat kiinni ja Ukraina jäätyy aron hyytävään talveen, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan.

Hän viittaa Putinin aikaisemmin tällä viikolla tekemään päätökseen, joka leikkaa Ukrainan maksaman kaasun hinnan lähes puoleen.

-Putin hyödynsi konkurssikypsän naapurinsa ahdinkoa ja löi pöytään sellaisen määrän rahaa ja kaasua, että Janukovyts taipui Venäjän talutusnuoraan, koska alun perin halusikin sitä, Tarkka sanoo.

Hän arvioi, että Ukrainan tarvitsee silti myös kaiken mahdollisen tuen myös Euroopan unionilta.

-(Ukrainan presidentti Viktor) Janukovyts on antautunut Venäjän ottopojaksi, mutta tarvitsee silti kaiken muunkin tuen heti. Vaikka hän kääntäisi taas kelkkansa ja allekirjoittaisi jo kerran hyllyttämänsä sopimuksen unionin kanssa, sen vaikutus tosielämässä alkaisi tuntua vasta joskus 2020-luvulla. Sitä ennen Venäjä voi monin kauhein tavoin kostaa tälle tielle lähtemisestä. Silloin kurki kuolee ennen kuin suo sulaa.