Helsingin hovioikeuden antama tuomio tuli kalliiksi vertaisverkko Direct Connectin suomalaiselle ylläpitäjälle. Hänelle tuli maksettavaksi korkoineen 500 788 euron lasku musiikin, elokuvien ja pelien luvattomien kopioiden jakamisesta.

–Siinä on yksi tai kaksi nollaa liikaa, sanoo tuomitun asianajaja, Effi-järjestön varapuheenjohtaja Ville Oksanen Uudelle Suomelle.

Oksanen, joka ajaa muun muassa piratismista tuomittavien vahingonkorvausten keventämistä Electronic Frontier Finland ry:ssä, julkaisi kuvan viime viikolla tulleesta laskusta mikroblogipalvelu Twitterissä maanantaina. Hovioikeuden tuomio on helmikuulta.

Oksasen mielestä tuomio oli ”täysin kohtuuton”, eikä kukaan tavallinen kansalainen voi maksaa vastaavaa summaa. Tuomion saanut aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Oksanen ei kuitenkaan pidä aiempien tapausten perusteella varmana, että korkein oikeus ottaa asian käsittelyyn.

Hovioikeus totesi tuomiossaan, että syytetty on toiminut DC++ -vertaisverkko-ohjelman ylläpitäjänä ja loppukäyttäjänä. Molemmat tekotavat ovat rangaistavia.

Vertaisverkkoohjelman päätarkoitus on hovioikeuden mukaan tiedostojen tehokas jakaminen liittyneiden käyttäjien kesken.

Oksanen korostaa, että sivuston ylläpitäjä ei voi olla vastuussa käyttäjien levittämästä materiaalista.

Hovioikeus päätti hylätä syytetyn valituksen ja pitää käräjäoikeuden päätöksen voimassa.

Käräjäoikeuden mukaan syytetty on valmistanut luvatta kopioita musiikki-, elokuva- ja peliteoksista ja saattanut luvatta valmistamiaan teoksia yleisön saataviin tarjoamalla niitä ladattavaksi Direct Connect -vertaisverkossa.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvaamaan asianomistajille hyvityksiä teostaan.

Asianomistajina tapauksessa olivat Säveltäjäin tekijäinoikeustoimisto Teosto ry / Nordisk Copyright Bureau, Musiikkituottajat, IFPI Finland ry ja sen edustamat levy-yhtiöt, Jackpot Films Oy ja Porkkana Ryhmä Oy, Columbia Pictures Industries Inc, Disney Enterprises Inc, New Line Productions Inc, Paramount Pictures Corporation Twentieth Century Fox Film Corporation, Universal City Studios Productions LLLP ja Universal City Studios LLLP Warner Bros. Entertainment Inc.

Musiikintuottajia ja levy-yhtiötä edustava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) oli tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun vuonna 2011. Järjestö totesi kommentissaan tuomion vahvistavan, että "piraattipalvelujen ylläpitäjät ovat rikosoikeudellisessa tekijä- ja korvausvastuussa palveluidensa kautta tehdyistä piraattilatauksista". Nyt samalle kannalle asettui hovioikeus.

Tekijänoikeuskiistelyssä TTVK:n vastapuolta edustaa usein Ville Oksasen perustama Effi. Oksanen on myös yksi verkkosivustojen ylläpitäjien vastuun rajaamista vaativan kansalaisaloitteen perustajista. Kansalaisaloite keräsi viime kesänä vaadittavat yli 50 000 nimeä. Lakialoitteesta on tähän mennessä pidetty eduskunnassa yksi valiokuntakuuleminen.