Tietoturvayhtiö F-Securessa järjestetään vaalit, joiden pohjalta valitaan yksi työntekijä yhtiön hallitukseen. Näin kertoo F-Securen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Teknologiateollisuus ry:n blogissa.

F-Securen Suomen-pääluottamusmies Kim Englund kertoo Uudelle Suomelle lähteneensä ajamaan asiaa henkilöstöedustuslain pohjalta. Englund kertoo, että Siilasmaa itse ehdotti tämän jälkeen vaali- ja hallitusratkaisua, jota voidaan pitää poikkeuksellisena.

– Me emme mene tässä henkilöstöedustuslain mukaan, vaan poikkeamme siitä ja sovimme lain antamalla mahdollisuudella paikallisesti toisin, Englund kertoo.

Hänen mukaansa maailmalla on esimerkkejä, joissa henkilöstön edustaja on mukana yhtiön hallituksen toiminnassa asiantuntijaroolissa. Englundin mukaan F-Securen tapauksessa ero tavanomaiseen on se, että valittava työntekijä on vastaavassa asemassa hallituksessa kuin muutkin hallituksen jäsenet. Näin kertoo myös Siilasmaa.

– Hallituksen jäsenenä valitulla henkilöstön edustajalla on samat vastuut ja velvollisuudet kuin muillakin hallituksen jäsenillä. Olen viime aikoina puhunut paljon yrittäjämäisestä toiminnasta ja vastuun merkityksestä työnteossa ja siihen liittyvissä päätöksissä. Näkisin, että henkilöstön edustaja hallituksessa sitoo yrityksen henkilöstöä entistä lähemmäksi päätöksentekoa, Siilasmaa kirjoittaa Teknologiateollisuuden blogissa.

Siilasmaa kertoo, että F-Secureen tuodaan nyt kokeilukulttuuria ja paikallista sopimista. Näitä Juha Sipilän (kesk.) hallituskin haluaa edistää. Lisäksi kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksessa linjattiin, että ” työehtosopimuksissa tulee edistää paikallista sopimista ja parantaa siinä yhteydessä henkilöstön edustajien toimintaedellytyksiä”.

– Kuka tahansa vakituisessa työsuhteessa oleva henkilöstön edustaja voi asettua ehdolle. Nimitys- ja palkitsemisvaliokunta haastattelee kolmea vaaleissa eniten ääniä saanutta työntekijää ja valitsee heistä yhden ehdotettavaksi yhtiökokoukselle hallituksemme uudeksi jäseneksi, Siilasmaa kirjoittaa.

Englund kertoo, että vaaliasia koskee F-Securen Suomen-henkilöstöä, jota on reilut 500 ihmistä.

Suomen bisnesmaailman merkittävimpiin vaikuttajiin kuuluva Siilasmaa toimii perustamansa ja rakentamansa F-Securen ohella muun muassa bisnesenkelinä, Nokian hallituksen puheenjohtajana ja Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtajana.

Siilasmaa on Suomen ensimmäinen nettimiljardööri. Hän perusti F-Securen, silloiselta nimeltään Data Fellowsin, opiskeluaikoinaan vuonna 1988. Opiskelunsa hän sai päätökseen vuonna 2009, jolloin hänestä tuli diplomi-insinööri.

Englund kokee, että F-Securella on nyt mahdollisuus näyttää mallia muille suomalaisille uudenlaisesta ajattelusta.

– Tämä on juuri meille hyvä malli. Mutta muut voivat sen meidän puolesta kopioida, Englund naurahtaa.

Siilasmaa on samoilla linjoilla blogikirjoituksessaan.

– Teimme tämän itse, yhdessä, eikä meitä ohjeistanut valtio, työnantajaliike tai ammattiyhdistysjärjestö, Siilasmaa kirjoittaa.

F-Securen aikataulu on tiukka, sillä yhtiö pitää yhtiökokouksen 7. huhtikuuta, ja siihen mennessä työntekijäehdokas yhtiön hallitukseen pitää olla selvillä. Hallituksen kokoonpanon päättää varsinainen yhtiökokous.

– Äänestys on jo käynnissä. Se tehdään sähköisesti, Englund kertoo.

– Aika tiukka aikataulu tässä on. Kahdessa kuukaudessa saadaan koko homma pakettiin, hän lisää.

Siilasmaa ja Englund kertovat, että kyseessä on kuitenkin vasta kokeilu, jonka tuloksia arvioidaan kahden vuoden kuluttua.

F-Securen hallituksessa istuvat tällä hetkellä Siilasmaan ohella hallitusammattilainen Pertti Ervi, OP Ryhmän teknologiapalveluiden johtaja Juho Malmberg, Sanoma-taustainen Anu Nissinen, Corel Corporationin myynnistä vastaava Jussi Arovaara ja Questback-yhtiön johtaja Matti Heikkonen.

F-Securella on kaikkiaan noin tuhat työntekijää 25 toimipisteessä ympäri maailmaa.