SDP:n varapuheenjohtajan Eero Vainion mielestä Romaniaa ja Bulgariaa ei pitäisi ottaa Schengen-sopimuksen piiriin, koska maissa on kovia korruptio- ja köyhyysongelmia.

Jo maiden hyväksyminen unioniin oli Vainion mielestä virhe EU-mailta.

Vainio pitää Saksan sisäministeri Hans-Peter Friedrichin ilmoitusta torjua Romanian ja Bulgarian passivapauden EU-alueella tarvittaessa veto-oikeudellaan ”täysin perusteltuina”.

EU:n pitäisi Vainion mielestä luoda nykyistä huomattavasti kovempi paine romaneja paarialuokan kansalaisina kohteleville maille, jotta ne kohtelisivat kaikkia kansalaisiaan yhdenvertaisesti.

– Tätä tavoitetta ei edesauta millään tapaa Romanian ja Bulgarian ottaminen Schengen-sopimuksen piiriin, Vainio kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Romaniassa ja Bulgariassa jyllää Vainion mukaan edelleen korruptio ja hallinto kohtelee romaneja yhtä huonosti kuin ennenkin.

– EU-jäsenyyden myötä näiden maiden hätää kärsivät kansalaiset hakevat apua niin Suomesta, Saksasta kuin Italiasta, Vainio kirjoittaa.

– Romanian ja Bulgarian ottaminen Euroopan Unionin jäseniksi oli alunperinkin virhe, hän jatkaa.

Blogin kommenteissa hän kuitenkin toteaa, että Romaniaa ja Bulgariaa ei pidä erottaa EU:sta.

– EU ei ole tehnyt vielä kaikkea mahdollista, joten en lähtisi Romaniaa ja Bulgariaa erottamaan. Lisää poliittista painetta on parempi ratkaisu romanienkin aseman parantamiseksi, Vainio kirjoittaa.