Islamilaiseen maailmaan erikoistunut akatemiatutkija Susanne Dahlgren uskoo, ettei Algerian panttivankidraama jää ainoaksi Ranskan Mali-operaation aiheuttamaksi kostoiskuksi. Dahlgrenin mukaan ulkomaailman tulisi asettua tukemaan Malissa islamisteja vastaan taistelevia tuaregeja.

– Malissa taistelevat islamistit ja al-Qaida ovat uhanneet, että ranskalaisille kostetaan missä tahansa maailmankolkassa. Se on ihan selvää, että tällainen koston kierre on nyt lähtenyt liikkeelle, Dahlgren sanoo Uudelle Suomelle.

Suomalaisetkaan turistit eivät Dahlgrenin mukaan ole turvassa riskeiltä. Hän uskoo, että seuraava isku voi tapahtua missä vain: esimerkiksi Etelä-Amerikassa. Islamistien iskua Ranskassakaan ei voida hänen mielestään sulkea pois.

– Ei voi ennakoida, missä räjähtää seuraavan kerran, Dahlgren toteaa.

– Siitä ei ole mitään takeita, että suomalaiset olisivat turvassa. Panttivankitilanteissa ei välttämättä kysytä kansalaisuutta. Kaikkia eurooppalaisen näköisiä voidaan luulla ranskalaisiksi, Dahlgren sanoo.

Dahlgren kuvaa Malin tilannetta ”aika rajuksi”.

–Siellä päin matkustelevien pitää olla varovaisia, hän lisää.

Malin islamisteja tukevat algerialaismilitantit iskivät keskiviikkona aavikolla sijaitsevaan kaasuntuotantolaitokseen ja ottivat kymmeniä ulkomaalaisia panttivankeja. Algerian armeija hyökkäsi myöhemmin laitokseen yrittäen vapauttaa panttivangit, mutta useiden panttivankien tiedetään kuolleen. Armeijan operaatio on yhä kesken.

Islamistien iskun tarkoitus oli saada Ranska lopettamaan Mali-operaationsa. Ranska on aloittanut Malissa sotilaallisen operaation, joka kohdistuu maan pohjoisosia hallitsevia islamisteja vastaan.

Ranskan uusi presidentti Francois Hollande oli antanut ymmärtää, että sotilasoperaatioiden harjoittaminen entisissä siirtomaissa loppuu hänen kaudellaan.

– Se tuli islamisteille yllätyksenä, että Ranska lähti Maliin sotimaan näin kovalla voimalla, Dahlgren sanoo.

Algerian armeijan tulituksesta Dahlgren ei ylläty.

– Tämä on tyypillistä reagointia Algerian johdolle, että islamisteja vastaan väkivallalla. Tällaista nopeaa reaktiota, jossa ei välitetä panttivankien hengestä, on vaikea kuvitella muualla, Dahlgren sanoo.

Hän ei usko, että Jemenin panttivankitilanteella on yhteyttä Algerian tapahtumiin, vaikka molemmissa maissa vaikuttaa terroristiryhmittymä al-Qaida.

Dahlgrenin mielestä tilanne voisi ratketa sillä, että ulkomaailma alkaisi tukea Malissa sotivia tuaregeja.

Tuareg-kansalla ei ole tällä hetkellä omaa valtiota. He ovat taistelleet Malista islamisteja vastaan.

– Mielenkiintoista on, mitä tuaregit tekevät kun Ranska aloitti operaation Malissa.

Dahlgrenin mielestä olisi tärkeää neuvotella tuaregien kanssa omasta valtiosta, jolloin heidät saataisiin ajamaan islamisteja ulos maasta.

– Koko maailman kannattaisi liittoutua tuaregien kanssa. Heillä on oikeus itsenäisyyteen ja muun maailman ei pitäisi vastustaa heidän haluaan saada oma valtio, Dahlgren sanoo.