Mäkihypyn maailmancupit vietiin päätökseen sunnuntaina Slovenian Planicassa ja Venäjän Tshaikovskissa. Suomalaisista Antti Aalto ja Julia Kykkänen päättivät kautensa maailmancupin pistesijaan.

Aalto oli Planicassa 25:s. Samalle sijalle hän päätyi myös maailmancupin loppupisteissä. Kykkäsen sijoitus oli Tshaikovskin päätöskisassa 28:s. Maailmancupin loppupisteissä Kykkänen oli 29:s.

- Kausi hypätty ja pisteitä tuli kaikista viimeisistä kisoista, sillä tavalla on kausi hyvä päättää tähän. Nyt loppupuolella vaan meinas puhti loppua kesken, Kykkänen summasi kauttaan Hiihtoliiton tiedotteessa.

Kykkänen joutui toissa kesänä päivätöihin, koska hänen apurahojaan vähennettiin. Naisten mäkihypyssäkin maailman huiput ovat ammattilaisia, joten Kykkäseltä ei nykytilanteessa voi odottaa maailmancupin kärkisijoituksia.

Jos menestystä halutaan, olisi veikkausvoittovaroista jaettava Kykkäselle sellainen tukisumma, joka mahdollistaisi ammattimaisen harjoittelun. Myös yrityksillä olisi halutessaan mahdollisuuksia tukea Kykkäsen ammattilaisuutta.

Aalto nousi tällä kaudella kilpailemaan tasaisesti maailmancupin pisteistä. Parhaimmillaan hän sijoittui maailmancupin kisassa tällä kaudella kuudenneksi.

Kaikkiaan 288 pistettä keränneen Aallon menestys oli suomalaisittain parasta vuosikausiin. Anssi Koivurannan maailmancupin osakilpailuvoitto Innsbruckissa tammikuussa 2014 oli edellinen kohokohta.

Tosin suomalaismenestys oli täysin Aallon varassa. Eetu Nousiainen saalisti neljä ja Andreas Alamommo sekä Jarkko Määttä kaksi pistettä.

Suomessa mäkihypyn harrastajamäärät ovat romahtaneet. Kaikki suomalaiset kilpamäkihyppääjät mahtuisivat yhteen Onnibussiin.

Lajin suurmaissa, kuten Itävallassa, Saksassa tai Norjassa mäkihypyn harrastajapohjassa riittää väkeä. Toisaalta Sveitsi on kyennyt tuottamaan huippuhyppääjiä, vaikka harrastajamäärät ovat siellä nykyään samaa tasoa Suomen kanssa. Sveitsiläisen Killian Peierin tämän vuoden MM-pronssi on rohkaiseva esimerkki suomalaisillekin.

Suomen mäkihypyssä esimerkiksi Lahdessa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä on yhä kunnon seuratoimintaa. Uhkakuvat suomalaisen mäkihypyn kuolemasta ovat liioiteltuja, vaikka raju romahdus on lajia koetellutkin.

Miesten maailmancupin voiton vei tällä kaudella Japanin Ryoyu Kobayashi. Itävallan Stefan Kraft sijoittui toiseksi ja Puolan Kamil Stoch kolmanneksi.

Norjan Maren Lundby voitti naisten maailmancupin kokonaiskisan. Saksa Katharina Althaus sijoittui toiseksi ja Saksan Juliane Seyfarth kolmanneksi.