Uuden lain mahdollistamat katsastusvaihtoehdot ovat kansalaisilla vielä kovin huonosti tiedossa, kertovat Etelä-Suomessa toimivan CityKatsastuksen tilastot.

Uusia vaihtoehtoja toi 20. toukokuuta astunut uusi katsastuslainsäädäntö, jonka mukaan lähestulkoon kaikkien ajoneuvojen katsastuksen voimassaolo määräytyy jatkossa edellisen katsastuspäivän eikä esimerkiksi auton käyttöönottokuukauden mukaan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi käytetyn auton voi nykyään myydä aina niin sanotulla täydellä leimalla, kun auto katsastetaan ennen myyntiä. Auton iästä riippuen katsastus on voimassa hyväksytyn katsastuksen jälkeen jopa yli 2 vuotta. Ja se voi varsinkin vanhempien autojen tapauksissa vaikuttaa ostohaluihin paljonkin, ostajan autosta maksama hinta mukaan lukien, CityKatsastuksen toimitusjohtaja Mika Kukkonen toteaa tiedotteessa.

Asiakkaiden tiedossa uusi mahdollisuus vaikuttaa Kukkosen mukaan olevan kuitenkin vielä melko huonosti.

– Monet ovat olleet todella yllättyneitä, kun olemme kertoneet että katsastusajankohtaa voi todellakin siirtää, yksinkertaisesti vain katsastamalla auto siihen aikaan vuodesta kuin itse haluaa, Kukkonen kertoo.

Käytännössä aikavälien vapauttamisesta on iloa esimerkiksi kausikäyttäjille.

– Hyvä esimerkki on vaikkapa avoauto tai matkailuauto, jonka katsastuksen voi nykyään ajoittaa kevääseen tai alkukesään ja saada käyttöönottopäivästä tai rekisterinumeron viimeisestä numerosta riippumatta vuoden verran katsastushuolista vapaata ajoaikaa, Kukkonen toteaa.

Yksityisyrittäjä näkee uusilla pykälillä olevan merkitystä myös kuntotarkastusmielessä.

– Vaikka lakisääteinen katsastus ei olekaan mikään täydellinen ajoneuvon kuntotesti, on se aina jonkinlainen lisävarmistus vanhan auton teknisesti turvallisesta toiminnasta. Halutessaan katsastustapahtumaa pääsee myös seuraamaan, mikä voi olla ostotapahtuman yhteydessä esimerkiksi oiva tilaisuus kurkistaa kätevästi auton alle, Kukkonen sanoo.

Uusi rullaava katsastusajankohdan määräytyminen koskee kaikkia henkilö- ja pakettiautoja, sekä kevyitä nelipyöriä kuten mopoautoja, raskaita nelipyöriä kuten mönkijöitä sekä raskaita ajoneuvoja. Kokonaismassaltaan 751–3 500-kiloisten O2-luokan perävaunujen sekä museoajoneuvojen katsastusmääräykset ovat säilyneet ennallaan.

Lue lisää aiheesta: Katsastus meni uusiksi: Monessa autossa on vika, josta voi nyt saada hylkäyksen päälle ajokiellon

Lue myös: Nyt puhuu ”hääräilystä” syytetty Ben Zyskowicz: ”Kenenkään ei pidä olla huolissaan”