Suomessa toimivat ja asuvat yrittäjät sekä yksityishenkilöt kiertävät autoveroa järjestelmällisesti pöytälaatikkofirmojen avulla. Veronmaksun valvonta on sattumankauppaa, kertoo tulliylitarkastaja Markku Partanen Uudelle Suomelle.

Ulkomailla asuvalla yksityishenkilöllä tai ulkomailla majapaikkaansa pitävällä yrityksellä on oikeus ajoneuvon väliaikaiseen verottomaan käyttöön Suomessa. Vakinaisesti Suomessa asuva puolestaan ei saa käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa.

Ulkomaalaisten saamaa veroetua tavoitellaan Partasen mukaan perustamalla lähinnä Viroon pöytälaatikkofirmoja, joilla ei joko ole minkäänlaista liiketoimintaa tai niiden toiminnan pääpaikka on rekisteröinnistä huolimatta Suomessa.

Auto rekisteröidään firman nimissä Viroon, jossa rekisteröintiveroa ei peritä, ja tuodaan Suomeen käyttöön. Veroa jää maksamatta autosta riippuen sadoista euroista tuhansiin euroihin.

–Kun käyttäjä kuitenkin asuu Suomessa pysyväisluonteisesti, ei oikeutta väliaikaiseen verottomaan käyttöön ole, Partanen sanoo.

Pöytälaatikkofirmojen veronkierto on usein ”systemaattista” ja se on lisääntynyt, Tulli kertoo, mutta ilmiön aiheuttamaa veromenetystä ei pystytä arvioimaan. Huijaamisen lisäksi veroja jää maksamatta siksi, että Suomeen töihin tulevat ulkomaalaiset eivät välttämättä edes tiedä, että vero tulisi maksaa.

Ongelmana on se, että auton tuominen EU-alueelta Suomeen ei edellytä ajoneuvon rekisteröintiä Suomeen. Tämän takia veronkierron valvonta on sattumanvaraista, Partanen myöntää.

–Ne pitää tavata liikenteessä, hän kuvaa.

–Kun sitten joku [Suomessa vakituisesti asuva] Viroon rekisteröidyn auton käyttäjä vetoaa siihen, että firma toimii Virossa, niin asia lähtee selviämään.

Tulli ja poliisi tarkastelivat autoveron maksua tehoiskussaan viikko sitten. Päivän aikana tarkastettiin pääkaupunkiseudulla sata ulkomaalaista ajoneuvoa, joista 50:ssä paljastui puutteita. Kaikki puutteet eivät kuitenkaan liittyneen autoveroon.

Epäselvissä tapauksissa viranomaiset määräävät ajoneuvojen käyttäjät ilmoittautumaan tulliin. Jos ajoneuvon väliaikaiseen verottomaan käyttöön ei ole oikeutta, Tulli voi määrätä ajoneuvon käyttäjän maksamaan autoveron.

–Veroa voidaan korottaa jos käyttö on ollut tietoista ja systemaattista, Partanen sanoo.

Tullin mukaan ulkomaisissa rekisterikilvissä liikkuvia ajoneuvoja seurataan tehoiskujen lisäksi muun muassa satamissa.