Maaliskuun alussa nouseva varainsiirtoveroprosentti näyttää vilkastuttaneen etenkin uusien asuntojen kysyntää vuodenvaihteessa ja alkuvuonna 2013.

Ensi kuun alusta lähtien asunnonostaja maksaa asunnon myntihinnasta kaksi prosenttia varainsiirtoveroa, kun tällä hetkellä veroprosentti on 1,6.

Uuden Suomen haastattelemien kiinteistönvälittäjien mukaaan etenkin uuden asunnon ostaja voi säästää tuhansia euroja ostamalla asuntonsa ennen maaliskuun alkua.

- Uudiskohteissa muutos on kiihdyttänyt kysyntää todella paljon. Niissä veromuutoksen takia ostajalle tulee äkkiä tuhansia euroja lisää maksettavaa, sanoo Huoneistokeskuksen Pirkanmaan myyntijohtaja Hannu Ala-Pässäri.

Nykyisellään varainsiirtovero maksetaan vain asunnon myyntihinnasta eikä ostettaviin asunto-osakkeisiin mahdollisesti kohdistuvasta yhtiölainaosuudesta. Lakimuutoksen jälkeen veroa maksetaan kauppahinnan lisäksi myös osakkeisiin kohdistuvasta velasta.

Ala-Pässärin mukaan uudiskohteissa hinnasta suuri osa on usein velkaosuutta, joten veronkorotus osuu erityisesti niiden ostajiin. Pirkanmaalla uusia kohteita on Ala-Pässärin mukaan myyty viime kuukausina paljon.

- Näppituntuma on, että uudiskohteiden myynti on piristynyt jopa muutaman kymmentä prosenttia tammi-helmikuussa verrattuna loppuvuoteen 2012, Ala-Pässäri arvioi.

Ala-Pässärin mukaan kulutuskäyttäytymistä ohjailevilla veromuutoksilla on aina selkeä vaikutus kauppaan.

Myös Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajan Pekka Linnan mukaan asuntokauppa on käynyt tammi-helmikuussa ”yllättävän hyvin”.

Sitä hän ei kuitenkaan osaa sanoa, johtuuko edellistä pirteämpi alkuvuosi varainsiirtoveron muutoksesta johtuvasta pyräyksestä vai ei.

Toisin kuin Ala-Pässäri, Linna ei usko, että veronkorotuksella on ylipäänsä kovin suurta vaikutusta ihmisten ostopäätöksiin.

- Se on loppujen lopuksi käytettyjen asuntojen kaupassa aika pieni osa.

SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtajan Mikko Parikan mukaan suurimman piikin asuntojen ostopäätöksiin veromuutos aiheutti jo viime vuoden lopussa. Myös Parikan mukaan piikki näkyi lähinnä uudiskohteiden myynnissä.

- Varainsiirtoveron muutoksen piti tulla voimaan jo vuodenvaihteessa 31. joulukuuta. Suurin merkitys sillä oli uudiskohdeissa. Niissä oli vuodenvaihteeseen mennessä ja loppuvuodesta havaittavissa päätöksiä tiuhempaan tahtiin, Parikka sanoo.

Parikan mukaan veromuutokset vaikuttavat lähinnä ihmisten ostopäätöksen ajoittamiseen. Asunnon ostopäätös on kuitenkin Parikan mukaan sen verran iso asia monelle, ettei veroprosentin nostaminen sitä yksinään ratkaise.

- Jos jollakulla päätös on edessä huhtikuussa, hän voi olla valmis aikaistamaan päätöstä, sillä säästö voi olla useita tuhansia euroja, Parikka sanoo.