Tuula Sariola ja Ritva Sarkola tuomittiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin niin sanotussa valekirjailijajutussa. Tuomio tuli petoksesta ja avustuspetoksesta.

Sariola ja Sarkola saivat molemmat 90 päiväsakkoa. Niistä kertyy Sariolan tuloilla maksettavaa 1710 euroa ja Sarkolan tuloilla 1530 euroa. Lisäksi oikeus määräsi Sariolan maksamaan opetusministeriölle vahingonkorvauksena vajaat 2300 euroa.

Sariolan ja Sarkolan tuomio tuli siitä, että kirjasto- ja taiteilija-apurahoja haettiin väärin perustein. Rikollinen toiminta tapahtui vuosina 2000–2006. Syyttäjän laskelmien mukaan kirjojen perusteella oli haettu kirjastokorvauksia sekä erilaisia apurahoja ja taiteilijaeläkettä lähemmäs 240 000 euron verran.

Syytteet törkeästä avustuspetoksesta hylättiin. Osa teoista oli vanhentunut.

Sariola kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen, kun taas Sarkola myönsi toimineensa pääosin syytteissä kuvatulla tavalla. Sarkolan haamukirjailijan ura alkoi, kun Tuula Sariolan puoliso dekkarikirjailija Mauri Sariola kuoli. Sarkola kertoi luvanneensa joskus Maurille pitävänsä Tuulasta huolta.

Sarkolan mukaan tilanne lähti liikkeelle, kun Tuula Sariola oli ilmoittanut eräälle aikakauslehdelle kirjoittaneensa sellaisen kirjan kuin Murha Sammatissa. Kun Gummerus-kustantamo alkoi kysellä sen perään, syntyi "kuningasidea".

Murha Sammatissa julkaistiin vuonna 1989. Vuosien saatossa kirjoja kertyi Sariolan nimellä lähemmäs parikymmentä. Asian todellinen laita paljastui toissa vuoden kesällä.