Suomalaiset sallivat vaurastumisen eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle. Vähiten hyväksyttyä vaurastuminen on kohujulkkikselle ja poliitikolle, kertoo Danske Bankin kysely.

Danske Bank kysyi suomalaisilta heidän näkemyksiään yleisten ammattien edustajien vaurastumisen hyväksyttävyyttä.

Vaurastua voi monella tavalla, mutta toiset tavoista ovat hyväksyttävämpiä. Danske Bankin YouGovilla teettämän tutkimuksen mukaan säästämisen mahdollistava kulukuuri, ahkera työnteko ja opiskelu ovat suomalaisten mukaan hyväksytyimmät tavat vaurastua.

”Suomalaiset pitävät hyväksyttävinä suoraviivaisia ja kärsivällisyyttä vaativia tapoja vaurastua. Ne korostavat perushyveitä, kuten ahkeraa ponnistelua, vaatimattomuutta ja kurinalaisuutta”, sanoo tiedotteessa Danske Bankin Suomen varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen.

Lottovoittoa pitää hyväksyttävänä vaurastumistapana 31 prosenttia suomalaisista, kun esimerkiksi säännöllinen sijoittaminen – alle 500 eurolla kuukaudessa – saa vain 11 prosentin hyväksynnän. Erityisen suopeita lottovoitolle ovat keski-ikäiset: 40-49-vuotiaiden mielestä se on hyväksyttävin keino vaurastumiseen.

Dansken Laaksonen ihmettelee lottovoiton korkeaa sijaa hyväksyttyjen vaurastamiskeinojen listalla.

”Suomalaiset karsastavat edelleen sijoittamista vaurastumisen lähteenä, vaikka samaan aikaan suosivat työtä ja säästämistä. Lottovoitolla rikastuminen perustuu onneen, ei ihmisen omiin kykyihin tai toimiin”, Laaksonen sanoo.

Julkisuuden tuomaa vaurastumista ja varallisuuden saavuttamista avioliitolla pidetään selvästi vähiten hyväksyttävinä tapoina vaurastua. Viiden kärki muodostuu tavoista, joista ainakin osin saatetaan kokea, että vaurastuminen näillä keinoin ei ole itse ansaittua. Lottovoitto on ainoa tapa, joka nousee sekä hyväksytyimmissä että ei-hyväksytyimmissä viiden kärkeen.

Vauraus tarkoittaa tutkimuksen mukaan suomalaisille erityisesti taloudellista mielenrauhaa ja vapautta talousmurheista. Danske Bankin tutkimuksen mukaan suomalaiset hyväksyvät vaurauden perinteisesti arvostetuilla aloilla työskenteleville suomalaisille. Vauraus suodaan eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle.

Kyselytutkimuksen Danske Bankille on toteuttanut YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 1507 suomalaista 30.10.-2.11. Kyselyn virhemarginaali kokonaistuloksissa on noin 2,3 prosenttia.