Suomi avaa rajojaan matkailulle ilman viranomaispäätöstä seuloa maahantulijoita koronavirusoireiden varalta lentoasemilla.

Hallitus neuvottelee tänään keskiviikkona rajojen avaamisesta. Aamupäivän neuvottelussa ministerien odotetaan päättävän, mille maille Suomen rajoja avataan ensi maanantaina.

Suuret matkatoimistot ovat jo kesäkuusta alkaen myyneet matkapaketteja esimerkiksi Kreikkaan. Samalla, kun suomalaiset päästetään nauttimaan Etelä-Euroopan lämmöstä, Suomen matkailukohteet avautuvat monille Euroopan maille.

Tästä huolimatta lentokentällä tehtävä matkustajien oireseulonta on lopetettu. Lentoliikenteen oireseulonnan puute herätti paljon huomiota maaliskuussa, kun koronavirus yltyi epidemiaksi myös Suomessa. Vaikka suurin osa tartunnoista oli peräisin ulkomaanmatkoilta, lentokentillä ei seurattu maahantulijoita tai neuvottu jäämään omaehtoiseen karanteeniin.

Lentokenttäyhtiö Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla sanoo, ettei Finavialle ole ilmoitettu oireseurannan aloittamisesta. Hän huomauttaa, että vastuu tartuntojen jäljittämisestä on viranomaisilla, ei lentokenttäpalveluita tuottavalla osakeyhtiöllä.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen vastaa Talouselämän kysymyksiin jäljitystrategiasta sähköpostilla. Hän ei kommentoi oireseurannan jatkamista, mutta sanoo, että asia on valmistelussa.

LUE MYÖS:

Yhteystiedot viranomaisen pyynnöllä

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA julkaisi kesäkuun alussa lentoyhtiöille ja lentokentille listan suosituksia, joiden avulla lentoala voisi yhtenäisesti pyrkiä ehkäisemään tartuntojen leviämistä lentoliikenteessä. Finavia ja Finnair eivät heti sitoutuneet ohjeisiin, mutta sittemmin Finavia on liittänyt Helsinki-Vantaan lentokentän sopimukseen.

Ohjeissa EASA muun muassa ehdottaa, että tartuntojen leviäminen voitaisiin estää nopealla jäljityksellä, jossa käytettäisiin apuna lentoyhtiöiden tietoja. Finnairin mediasuhdejohtaja Päivyt Tallqvist sanoo, että Finnair on maaliskuun jälkeen toimittanut koronatartuntojen jäljitystä varten terveysviranomaisille tietoja joistakin matkustajista.

”Tartuntaketjujen jäljityksessä avustamme tartuntatautilain mukaisesti terveysviranomaisia toimittamalla viranomaisen pyynnöstä tartunnan saaneen asiakkaan lähiriveillä istuneiden matkustajien yhteystiedot, jotka löytyvät matkavarauksesta.”

Tallqvist huomauttaa, ettei kyse ole uudesta käytännöstä, vaan tietoja on luovutettu ennenkin esimerkiksi tuhkarokkotapausten jäljitykseen. Erityistä ohjeistusta koronatartuntojen jäljitykseen Finnair ei Tallqvistin mukaan ministeriöltä ole saanut.

Ei oireseulontaa

Suomeen saapuvien suomalaisten ja ulkomaalaisten mahdollisia covid19-oireita ei siis ainakaan toistaiseksi ole tarkoitus selvittää heti maahan tullessa.

”Jäljityksen osalta noudatetaan olemassa olevia periaatteita ja huolehditaan riittävistä resursseista ja osaamisesta jäljittämiseen. THL tukee tartuntaketjujen jäljittämistä valtakunnallisesti ja on käynnistänyt erilaisia toimia riittävän jäljitysresurssin turvaamiseksi”, sosiaali- ja terveysministeriön Kumpulainen kirjoittaa.

Oireseurannan sijaan Suomen terveysviranomaiset luottavat siis jäljitysstrategiaan, joka perustuu kuntien ja sairaanhoitopiirien palveluksessa työskenteleviin jäljittäjiin. Heidän tehtävänsä on etsiä tartuntaketjuja selvittämällä, keiden kanssa todetusti tartunnan saanut on ollut kontaktissa.

Sisärajavalvonta, kehotus matkailun välttämiseen ja suositus omaehtoisesta karanteenista on jo poistettu Norjalta, Tanskalta, Islannilta, Virolta, Latvialta ja Liettualta. Nyt pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus harkitsee rajojen avaamista Saksaan, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Sveitsiin, Slovakiaan, Sloveniaan, Unkariin, Liechtensteiniin, Kroatiaan, Kyprokselle ja Irlantiin.

LUE MYÖS: