Liikevaihdoltaan 20 suurimmalla suomalaisyrityksellä on 225 tytäryhtiötä pöytälaatikkoyhtiöitä yrityksille tarjoavissa veroparatiiseissa. Kaikilla suomalaisyrityksillä on yhteensä yli 400 tytäryhtiötä veroparatiiseissa. Tämä käy ilmi Finnwatchin tuoreesta tutkimuksesta.

Finnwatchin Messinkilaattojen valtakunta -selvityksessä esitetty, tietokanta-analyysiin ja tilinpäätöstietoihin perustuva luku on varovainen arvio eikä sisällä läheskään kaikkia yhtiöitä.

– Näyttää selvältä, että veroparatiisiyhtiöillä on merkittävä rooli suomalaisyritysten liiketoiminnassa, tutkija Matti Ylönen sanoo.

Eniten tytäryhtiöitä suomalaisilla yrityksillä on Alankomaissa, joka on Suomen toiseksi suurin kauppakumppani ja samalla erityisesti yrityksille suunnattu veroparatiisi. Finnwatchin selvityksen mukaan suomalaisyrityksillä on yli 100 tytäryhtiötä Alankomaissa.

– Alankomaissa on enemmän pöytälaatikkoyhtiöitä kuin missään Euroopan valtiossa. Pöytälaatikkoyhtiöitä käytetään myös suomalaisyritysten liiketoiminnassa, Ylönen toteaa.

Finnwatchin mukaan lähes 90 prosenttia Suomesta Alankomaihin tehdyistä sijoituksista on tehty sijoitusten läpivirtausyksikköinä toimiviin pöytälaatikkoyhtiöihin. Alankomaista Suomeen tehdyissä sijoituksissa vastaava luku oli 72 prosenttia. Tiedot ovat vuodelta 2012 ja perustuvat Alankomaiden keskuspankilta tilattuun aineistoon.

– Tämä tarkoittaa, että merkittävä osa sijoituksista ohjataan keinotekoisesti Alankomaiden kautta muihin maihin, osin veroetujen saavuttamiseksi. Yrityksillä on laajoja vapauksia päättää mihin ne maksavat yhteisöveroja ja mitä tietoja ne antavat liiketoimistaan, toteaa Ylönen.

Yritysten veronmaksun vastuullisuutta voitaisiin Finnwatchin mukaan edistää kunnianhimoisella pakollisella maakohtaisella raportoinnilla. Vapaaehtoiset veroraportit eivät riitä, sillä ne sivuuttavat Finnwatchin mukaan tärkeimpiä verotuksen vastuukysymyksiä.

Finnwatchin mukaan Suomessa tarvitaan sitovaa sääntelyä.

-Suomen tulee vaatia pakollista maakohtaista talousraportointia käyttöön nopealla aikataululla EU:ssa. Valtionyhtiöiden tulee toimia asiassa edelläkävijöinä, Ylönen kommentoi.