Luottoluokittaja Moody's pitää suomalaisen pankkisektorin näkymiä edelleen negatiivisina. Luokittajan tänään julkaisema arvio on tylyä luettavaa pankkien kannalta.

Siitäkin huolimatta, että Suomen pankit omistavat pohjoismaisiin pankkeihin verrattuna varsin hyvin kelvollista pääomaa, näkymät eivät ole hyvät. Ikävyyksiä on kolme: heikentyvä talouskasvu, joka johtaa erityisesti vientisektorin vaikeuksiin; luottomarkkinoiden erittäin kova kilpailu; ja pääomien kasaantuminen sijoituksiin riskialttiille aloille.

Moody's uskoo, että suomalainen talous kasvaa ensi vuonna 1,8 prosenttiin, ja perustaa arvionsa pankkijärjestelmän pärjäämisestä tähän. Kasvuarvio on 1,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin mitä Suomen Pankki arvioi viime viikolla.

Suomen Pankin mukaan kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna junnaa lähes paikoillaan kasvaen 0,4 prosenttia. Saman ennusteen antoi tiistaina valtiovarainministeriö. Ministeriö ja Suomen Pankki ei kuitenkaan ennusta taantumaa, toisin kuin monet rahoituslaitokset.

Luottoluokittajan mukaan Suomen pankkien ongelma on erityisesti lainakannan keskittyminen asuntoihin, rakentamiseen ja suuriin vientiyrityksiin. Nämä kaikki kärsivät talouden hidastumisesta.

Tällä hetkellä noin 45 prosenttia pankkien lainakannasta on sidottu kotitalouksien asuntolainoihin.