Kanariansaarten Teneriffalle ennakkoon ostetuista talvimatkoista on jo ehditty tehdä muutamia peruutuksia, kertoo Matkatoimisto Tui:n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

Suomalaisturistien suosimalla Teneriffalla todettiin tänään ensimmäinen koronatartuntatapaus. Tuhat ihmistä on nyt karanteenissa Teneriffalla Costa Adeje Palace -hotellissa, jonne tartunnan saanut italialaismies majoittui.

Karanteenissa olevassa hotellissa on nyt ainakin 20 suomalaista asiakasta. Neljä hotelliin majoittunutta on matkatoimisto Tui:n ja kuusitoista matkatoimisto Aurinkomatkojen asiakkaita.

”Tähän mennessä Kanarian matkansa peruuttaneet eivät saa rahojaan takaisin. Näin siksi, että viralliset matkustussäädökset eivät ole Teneriffan osalta ainakaan vielä muuttuneet”, Aaltonen kertoo.

Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee noudattamaan ”tavanomaista varovaisuutta” matkustaessa Espanjaan. Jos viranomaiset muuttavat näkemystään ja linjaavat, että tarpeetonta matkustusta alueelle tulisi välttää, astuu pakettimatkojen kuluton peruutusoikeus voimaan.

Rahoja ei saa takaisin myöskään takautuvasti, sillä matkatoimistoja sitova EU:n pakettimatkadirektiivi astuu voimaan vasta, kun viralliset matkustussuositukset muuttuvat.

Esimerkiksi ensi viikon matkaa ei siis kannata vielä peruuttaa, vaan uutta mahdollista linjausta kannattaa odottaa viimeiseen asti.

Karanteenihotelli on suomalaisten matkatoimistojen listoilla

Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntija Mari Kanerva kertoo, että heille on tullut viime päivien aikana kymmeniä kyselyjä koronaviruksesta. Aurinkomatkoilla on tällä hetkellä Teneriffalla noin tuhat asiakasta.

Aurinkomatkoille on tullut tänään ja eilen joitakin matkan peruutuksia, mutta Kanervan mukaan peruutukset eivät välttämättä ole johtuneet koronavirusepidemiasta.

Karanteenissa olevaan hotelliin matkansa matkatoimistojen kautta varanneille etsitään uusi majoitus.

Karanteenissa olevaan Costa Adeje Palace -hotelliin piti tänään mennä ryhmä Tuin asiakkaita, joiden joukossa ei ole suomalaisia. Aaltonen kertoo, että hotelli ei ole Tuin varatuimpia matkustuskohteita, joten hotelliin majoituksen varanneille asiakkaille on helppo löytää uusi majoitus.

Costa Adeje Palace on myös yksi Aurinkomatkojen tarjoamista hotelleista.

”Hotelliin piti majoittua loppuviikosta seuraava ryhmä asiakkaitamme. Olemme heihin yhteydessä ja heille järjestetään korvaava majoitus”, Kanerva sanoo.

”Käytännön järjestelyt mietityttävät”

Apollomatkojen myyntijohtaja Kimmo Rasimus kertoo, että myös heille on tullut Kanariansaarille matkustavilta asiakkailta tänään joitakin kyselyjä. Kukaan asiakkaista ei kuitenkaan tiettävästi ole vielä peruuttanut matkaansa Teneriffalle koronavirustartunnan takia.

”Ihmiset ovat kyselleet lähinnä sitä, toteutuvatko lennot normaalisti. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ihmiset uskaltavat matkustaa Kanariansaarille. Käytännön järjestelyt vain mietityttävät”, Rasimus kertoo. Apollomatkoilla on tällä hetkellä Teneriffalla 90 asiakasta.

Matkatoimisto Matkavekan myyntijohtaja Hanna Lehtonen kertoo, että myös heille on tullut tänään joitakin tiedusteluja Kanariansaarten koronavirustilanteesta.

”Ihmiset vaikuttavat suhtautuvan tilanteeseen rauhallisesti”, hän sanoo. Matkavekalla on Teneriffalla tällä hetkellä Lehtosen arvion mukaan vain joitakin kymmeniä asiakkaita. Karanteenissa oleva hotelli on kuitenkin myös heidän listoillaan.

”Otamme hotellin pois heti valikoimistamme”, Lehtonen sanoo.

Matkatoimistot seuraavat juuri nyt tiiviisti ulkoministeriön matkustussuosituksia niin Kanariansaarten kuin muidenkin maiden osalta.

Juttua muokattu kello 26.2.2020 kello 10.13: hotelli ei ole Tuin varatuimpia matkustuskohteita kohdasta