Suomalaisille toistaiseksi suljettuna pysyvän Viron alkoholikauppa on ottanut kahdessa kuukaudessa merkittävästi takapakkia.

Nyt päästään vihdoin näkemään, millainen on suomalaisten merkitys alkoholinmyynnille Virossa. Markkinajohtaja SuperAlkolla se on ratkaisevan merkittävä.

Voidaan puhua romahduksesta.

Omistaja Riho Maurer kertoo, että jo maaliskuussa SuperAlkojen myynti sakkasi 20 prosenttia verrattuna edellisvuoden maaliskuuhun, ja huhtikuussa tultiin alaspäin peräti 30 prosenttia.

SuperAlkolla on myymälöitä sekä Virossa että Latviassa.

”Tästä tulee vaikea vuosi, se on selvä, mutta myymälöitämme emme ole lähteneet sulkemaan. Ne ovat kaikki auki”, Maurer toteaa.

”Myynnin suhteen kaikki riippuu koronaviruksesta, mutta tietysti siitäkin, millaisia säitä saamme kesällä. Tuleeko taivaalta vettä vai paistaako aurinko?”

Veropohja murtuu

Laivaliikenne Suomen ja Viron välillä on ollut pysähdyksissä jo toista kuukautta sen jälkeen, kun Suomi päätti keskeyttää sen osana koronaviruksen vastaisia toimia.

Viro oli toivonut Suomen ja Viron yhteistä karanteenialuetta, joka olisi mahdollistanut laivaliikenteen jatkumisen.

Suomi on nyt päättänyt sallia työperäisen matkustamisen Suomen ja Viron sekä muiden Schengen-maiden välillä, alkaen toukokuun puolivälistä.

Turistiliikenteen avaamisesta ei vielä ole tietoa.

Riho Maurer lupaa, että suomalaisia odottavat SuperAlkoissa erityisen edulliset ”koronakampanjat” heti, kun heidät Viroon taas päästetään.

”Hyviä kampanjoita on luvassa, mutta eri asia on se, että voimmeko niitä mainostaa. Virossa ei alkoholia saa mainostaa alennushinnoilla”, hän sanoo.

Alkoholimyynnin sakkaamisesta Virossa kertovat myös Viron vero- ja tulliviraston tiedot alkuvuoden alkoholiverokertymästä. Maaliskuussa kertymä romahti kymmenisen prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

Tämän vuoden maalikuussa kertymä oli 16,4 miljoonaa euroa.

Viro kevensi viime kesänä alkoholiveroaan 25 prosentilla tavoitteenaan tuoda alkoholiasiakkaat takaisin Latviasta ja piristääkseen Suomesta saapuvaa turismia.

Ei varata

Viron Rimi-elintarvikemyymälät eivät ole alkoholiostojen puolesta erityisesti suomalaisten suosiossa, mutta Rimi Eestin viestintäjohtaja Katrin Bats kertoo, että Viron-matkojen poisjääminen on aiheuttanut suomalaisissa kummia oireita.

”Jotkut suomalaiset soittelevat Tallinnan satama-alueella sijaitsevan Nautica-ostoskeskuksen Rimiin ja kyselevät, että milloin raja taas aukeaa.”

Suomalaisilla on muitakin toiveita.

”He toivovat, että myymälässä pantaisiin heille sivuun tiettyjä alkoholijuomia, jotka he hakisivat sitten kun tänne taas pääsevät.”

Batsin mukaan Rimit eivät kuitenkaan suostu varaamaan alkoholia suomalaisillekaan.

Kalliista edullisiin

Bats sanoo, että virolaisten omat juomatottumukset ovat muuttuneet koronakriisin aikana niin, että on siirrytty kalliimmista juomista edullisempiin.

”Nyt juodaan väkevää viinaa, mutta olutsalkutkin ovat suosiossa.”

Erityisiä alennuskampanjoita Rimi ei koronan varjolla käynnistä, sillä Bats pitää sellaisia epäeettisinä.

Lue seuraavaksi: