EKP:n vertailussa asuntojen hintakehityksestä Suomen luvut näyttävät poikkeuksellisilta muuhun Eurooppaan nähden.Kuva: EKP

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha on huolestunut Suomen asuntomarkkinoiden keväisestä kehityksestä. Inha sanoo suomalaisten hairahtaneen halpaan korkoon, mikä on räväyttänyt asuntojen hinnat nopeasti ylös.

- Kun finanssikriisi tuli, niin suomalaiset uivat rahassa vaihtuvakorkoisine asuntolainoineen. Yhtäkkiä perheiden taloustilanne parani dramaattisesti ja rahaa oli satoja euroja enemmän käytettävissä laman syvimpinä hetkinä, Inha kertaa asuntomarkkinoiden tapahtumia.

- On se nyt p-kele että ensimmäisellä kvartaalilla pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat 15,7 prosenttia! Inha taivastelee Uudelle Suomelle Tilastokeskuksen huhtikuun lopussa julkaisemia lukuja.

Suomen hintakehitys näyttää hälyttävältä muuhun Eurooppaan verrattuna. EKP:n eilen julkistaman tilastovertailun (klikkaa pikkukuva oikealla suuremmaksi) perusteella viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun perusteella Suomi on Itävallan lisäksi ainoa Euroopan maa, jossa asuntojen hinnat ovat nousseet talouskriisin aikana.

- Tämän kevään kehitys johtaa väistämättä hintakuplaan. Tämä on posketonta. Ei tällaista hintojen nousua voi millään perustella, Inha sanoo todeten kuitenkin, että tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia useiden erilaisten lähteiden takia.

Inhan mukaan tilastokehitystä selittävät liian alhainen korko Suomen kannalta sekä tarjontapuutteet.

Täydennyksenä EKP:n tilastoihin Inha huomauttaa, että Tilastokeskuksen keväinen vertailu paljastaa asuntojen hintojen pompanneen yhtä lailla Ruotsissa ja Norjassakin.

Ruotsissa vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä asuntojen hinnat nousivat keskimäärin 9,0 prosenttia vuoden 2009 vastaavaan neljännekseen verrattuna. Suur-Tukholman alueella hinnat nousivat edellisvuodesta 15 prosenttia - siis yhtä radikaalisti kuin Helsingissä.

Norjan tilastoviraston mukaan asuntojen hinnat 2010 ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin nousivat 10,8 prosenttia edellisvuodesta.

Inhan mukaan muiden Euroopan maiden hintakehitystä selittää se, että siellä asuntojen hintakupla oli suurempi. Tällaisia maita ovat Inhan mukaan Yhdysvallat, Espanja, Britannia, Irlanti, Ranska ja Tanska.

- Suomessa asuntojen hinnoissa tulee olemaan nousupaineita, jos ei saada nopeasti ja voimakkaasti tarjontaa lisää, Inha näkee.