Venäjän reaktio Ukrainan tilanteeseen näyttää historiantutkijan ja valtiotieteen tohtorin Jukka Tarkan silmissä tutulta.

Tarkan mukaan Krimin sotilaallisessa haltuunotossa oli samanlaisia piirteitä kuin Georgiassa vuonna 2008 käydyssä lyhyessä sodassa.

-Paitsi että Georgiassa ammuttiin kovilla, Krimillä ei ihan, ei ainakaan vielä, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan.

Hän sanoo, että Itä-Ukrainan painostus ja väijyntä muistuttaa jotenkin Neuvostoliiton yya-politiikkaa Suomessa kylmän sodan aikana.

-Paitsi että Ukrainassa on iso venäläinen vähemmistö ja laajalti aatteellista myötämieltä, jotka rohkaisevat haltuunottoon, mutta Suomessa niitä ei ollut.

Tarkan mukaan nyt nähdyllä toimintamallilla on paljon nykyisen Venäjän lyhyttä historiaa pidemmät perinteet. Hän muistuttaa, että Neuvostoliitto ”kaappasi” toisen maailmansodan jälkitilassa pääosan eurooppalaisista naapureistaan ja ”aseella uhaten” muodosti niistä liittokunnan.

-Venäjän Ukraina-politiikassa ei ole mitään uutta. Sen taustalla on kansallismielinen vakio, joka kehittyi 1900-luvulla aatteelliseksi pakkomielteeksi. Neuvostomallin mukainen pullistelu ei tähän lopu. Karhu kuoli, syntyi susi, hän sanoo.