Valtiotieteen tohtori, historian tutkija Jukka Tarkka varoittaa Yhdysvaltain Syyriaan tekemän ohjusiskun riskeistä.

–Trumpin reaktio törkeään kaasuhyökkäykseen tuntuu hyvältä. Se sisältää myös niin isot riskit, että hirvittää. Ja kyynikko voi sanoa, että sehän toistaa vain ikiaikaista perusmallia. Kun suuri johtaja on sisäpoliittisissa vaikeuksissa, kannattaa aloittaa sopivasti mitoitettu sotilasoperaatio. Se saa kapinaa hautovan kansan ryhmittymään lipun ympärille johtajansa tueksi, Tarkka kommentoi blogissaan.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain Syyria-operaatiosta on samoja piirteitä kuin Venäjän sodassa Ukrainaa vastaan.

–Presidentti Putin on nyt sisäpoliittisesti yhtä ahtaalla kuin 2014 hyökätessään Ukrainaan. Trumpin pikku sodan nostama pölypilvi suojaa ihanteellisesti Putinia jos hän nyt päättää kiillottaa Venäjän kunniaa uudella näyttävällä operaatiolla. Se piristäisi tympääntynyttä ja pelokasta kansaa, Tarkka toteaa.

Yhdysvallat teki perjantaiyönä Suomen aikaa ohjusiskun Syyriaan. 59 Tomahawk-risteilyohjusta laukaistiin lentotukikohtaan, josta käsin lähteiden mukaan tehtiin kemiallinen isku.

Venäjä on tuominnut iskun ja syyttänyt Yhdysvaltojen ”terroristien rohkaisemisesta”. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson totesi BBC:n mukaan viime yönä, ettei Venäjän reaktio yllättänyt.

–Yhdysvallat on pettynyt, mutta ei yllättynyt Venäjän vastauksesta. Se viittaa siihen, että he jatkavat Assadin hallinnon tukemista, Tillerson kommentoi.

Venäjä on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin merkittävä liittolainen ja Venäjällä on joukkoja Syyriassa.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley ilmoitti perjantai-iltana, että Yhdysvallat on valmis myös uusiin toimiin Syyriassa.

–Olemme valmistautuneet tekemään enemmän, mutta toivomme, ettei se ole tarpeen, hän sanoi BBC:n mukaan.