Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich patistaa koko euroalueen poliitikkoja päätöksiin erityisesti koronakriisin hoidossa, mutta myös yleisemmin euroalueen talouden suhteen.

”EKP on jälleen ollut keskiössä pitämässä euroaluetta koossa koronakriisin kouristuksissa. Ainakaan euroalueella keskuspankin tuki ei kuitenkaan ole rajaton eikä keskuspankki voi loputtomasti kompensoida puuttuvia poliittisia päätöksiä”, hän huomauttaa blogissaan.

Von Gerich sanoo suoraan, että ilman EKP:n toimia euroalue olisi hajonnut jo monta kertaa. Samalla hän muistuttaa Saksan perustuslakituomioistuimen tulkinneen jo toukokuussa, etteivät EKP:n aiemmat julkiset velkakirjaostot olleet linjassa perussopimuksen rajoitteiden kanssa. Lausunnon mukaan Saksan keskuspankki ei voi enää osallistua ostoihin, jollei EKP anna lisäselvityksiä ostojen suhteellisuudesta. Saksan oikeusistuimilla ei kuitenkaan ole toimivaltaa EKP:n toimiin, ja tilanne näyttäisikin von Gerichin mukaan raukeavan EKP:n toimitettua lisäselvityksiä ostojen perusteista.

”Mielialat euroalueen suurimmassa taloudessa ovat kuitenkin pitkään olleet kriittisiä EKP:n poikkeuksellisen kevyttä rahapolitiikkaa kohtaan, ja pandemiaosto-ohjelma haastetaan varmasti myös oikeudessa. Tällä menolla EKP omistaa lähes 40% Saksan valtionlainamarkkinasta vuoden loppuun mennessä, ja osuus jatkanee kasvussa myös ensi vuonna siitä huolimatta, että myös Saksan valtionvelka on tällä hetkellä rajussa kasvussa”, von Gerich kommentoi.

Hän ennakoi EKP hoitavan kyllä osansa koronakriisin jälkien siivoamisessa ja jatkavan mittavia velkakirjaostoja vielä pitkään.

“Keskuspankin valtionlainaomistusten kasvaessa keskustelu EKP:n rajoista kuitenkin lisääntyy. EKP ei pysty yksin pitämään euroaluetta pinnalla loputtomiin. Poliittisten päättäjien onkin kannettava suurempi vastuu euroalueen tulevaisuudesta.”

Saman asian nostivat perjantaina esiin sveitsiläisen varainhoitotalo Pictet’n asiantuntijat. He huomauttavat, että vaikka euroalueen poliitikot tyrmäävät velkojen leikkaamisen, EKP:n velkakirjaostot itse asiassa toimivat käytännön velkaleikkurina.