Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä reagoi voimakkaasti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tänään julkistamaan raporttiin suomalaisten arkitottumusten muuttamisesta.

Sitra esittää radikaalejakin keinoja suomalaisten elämäntapoihin, jotta hiilijalanjälkeä saataisiin pienennettyä. Katso laaja taulukko Sitran raportissa esillä olevista toimista, kuten autoilun vähentämisestä ja ruokavaliomuutoksista: Nyt tuli järisyttävä lista kaikille suomalaisille: Kasvissyönti, pienempi asunto, kaikki vapaa-ajan matkat julkisilla – ”Suuria muutoksia kaikkiin arjen tapoihin”

Kärnän mielestä raportissa ”patistetaan suomalaisia siirtymään vegaaniruokavalioon ja luopumaan autoistaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi”.

”Sitran raporttihan on suuri vitsi. Ruokavalion osalta raportti ei huomioi esimerkiksi nurmiviljelyn hiilensidontaa, hiilineutraalia riistaa ja villikalaa tai sitä, että maitoketjussa tähdätään jo nyt hiilineutraaliuteen”, Kärnä kritisoi tiedotteessaan.

LUE MYÖS: Professorilta ikävä totuus: ”Yksikin kaukomatka vuodessa tekee arjen ekoteot lähes merkityksettömiksi”

Autoilussa Sitran raportti jättää kokonaan huomiotta sähköautojen akkujen valmistuksessa syntyneet päästöt sekä biopolttoaineet, Kärnä jatkaa.

”Eihän tällaisissa laskelmissa ja raporteissa ole mitään järkeä! Sitralla näyttää olevan aivan liikaa aikaa ja rahaa hippi-ideologioiden edistämiseen. Olisi järkevämpää käyttää nämä panostukset esimerkiksi arktisten erityiskysymysten ratkaisemiseen. Asiasta olisi hyvä keskustella hallitusneuvotteluissa”, Kärnä vaatii.

LUE MYÖS: Ministeriöiden kysely paljastaa: 48% suomalaisista voisi hyväksyä lihan verotuksen noston