Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila toivoo hallituksen antavan suomalaisille suosituksen kaiken ei-välttämättömän eli vapaa-ajan ulkomaanmatkailun välttämisestä. Hän kertoi näkemyksensä maanantaina Ylen A-studiossa sen jälkeen, kun viranomaiset olivat kertoneet karanteenikäytäntöjen tiukentamisesta.

Varhila huomautti kysyneensä jo viime viikolla tiedotustilaisuudessa kansalaisilta, onko nyt välttämätöntä lähteä ulkomaille matkailemaan.

”Se alkaa olla aika liki sitä suosittamista, mutta ei toki hallituksen yhteinen suositus”, Varhila totesi A-studiossa.

”Kyllä minä toivon”, hän vastasi kysymykseen siitä, toivoisiko hän hallituksen suosittavan kaiken matkustamisen välttämistä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sanoi samassa lähetyksessä, että suositus on ”tavallaan” voimassa nytkin, sillä matkustamista muihin kuin erikseen turvallisiksi katsottuihin maihin kehotetaan välttämään. Suomalaiset ovat kuitenkin matkustaneet odotettua enemmän riskimaihin, viranomaiset kertoivat maanantaina, ja etenkin Balkanin maista on tullut paljon tartuntoja Suomeen.

Lisääntyneen riskimaihin matkustamisen vuoksi Suomi tiukentaakin nyt matkailijoiden karanteenikäytäntöjä. Riskimaista Suomeen saapuvat henkilöt asetetaan jatkossa karanteeniin viranomaispäätöksellä, maanantaina kerrottiin. Tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin rikkomisesta voi seurata lainsäädännön mukainen rangaistus, mikä voi tarkoittaa sakkoja tai kolmen kuukauden vankeusrangaistusta.

Matkailijoiden testaamista niin lentoasemilla kuin satamissa lisätään, mutta kaikkia ei Varhilan mukaan kyetä testaamaan. Osa testataan ”pistokoemaisesti” heti rajalla, mutta ne, joita ei kyetä testaamaan, määrätään karanteeniin ja mahdollisesti odottamaan testiin pääsyä.

Varhila kertoi, että karanteenimääräyksen saaneet voivat hankkiutua joukkoliikennettä välttäen kotiin, mutta joidenkin matkailijoiden osalta karanteenimääräys voi hänen mukaansa tarkoittaa asettumista ”omalla kustannuksella hotelliin 14 vuorokaudeksi”. Sosiaalisessa mediassa on epäilty, voidaanko näin todella toimia, sillä tartuntatautilain mukaan kunnan on tarvittaessa huolehdittava karanteeniin määrätylle karanteenipaikka.

Asiantuntijat ovat myös todenneet, että pakkokaranteenia ei voida määrätä kategorisesti kaikille ulkomailta tai riskimaista palaaville, vaan karanteenipäätös täytyy tehdä tapauskohtaisesti. Kirsi Varhila kertookin Helsingin Sanomille, että karanteeni­päätöksen tekee aina kunnan tartuntataudeista vastaava virkalääkäri, joka on läsnä esimerkiksi lentokentillä.

Lisäksi karanteenimääräyksiä annetaan HS:n mukaan nyt tartuntatautilain 70. pykälän perusteella. Pykälän mukaan ”muu kuin 60–67 tai 69 §:ssä tarkoitettu julkisessa terveydenhuollossa toimiva laillistettu lääkäri voi kiireellisessä tapauksessa päättää henkilön tai tavaran karanteenista taikka henkilön eristämisestä tai päättää välttämättömän sairaanhoidon toteuttamisesta”.

LUE MYÖS: