Wikimedia julkaisi oheisen lahjoituspyynnön Wikipedian suomalaisille käyttäjille.Kuva: Uusi Suomi

Viime viikolla otsikoihin noussut poliisihallituksen selvityspyyntö Wikipedian rahankeruukampanjasta herätti suomalaisten lahjoitusinnon.

Wikipediaa ylläpitävän Wikimedia-säätiön lahjoituksia listaavan sivun tietojen mukaan tuorein rahankeruukampanja olisi tuottanut noin 100 000 dollaria eli noin 75 000 euroa suomalaisilta lahjoittajilta.

Tämä on noin 4 prosenttia Wikimedia-säätiön maailmanlaajuisista vuosittaisista palvelinkuluista.

Lahjoitukset nosti esille teknologia-alaa seuraava Vesa Linja-aho blogissaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa julkaistiin tammikuussa kampanja, jossa käyttäjiä pyydetään lahjoittamaan rahaa Wikipedian palvelinkuluihin. Lahjoituspyyntö otettiin tänään aamupäivällä pois Wikipediasta.

Poliisihallitus lähestyi asiasta suomalaista Wikipedia-yhteisöä, joka välitti pyynnön kansainväliselle Wikimedia-säätiölle.

Uusi Suomi on pyytänyt Wikimedia-säätiötä vahvistamaan lahjoitusten määrän ja kommentoimaan rahankeruun aiheuttamaa keskustelua.

Pieni, mutta varakas

Wikimedia on kansainvälisesti verrattuna varsin pieni säätiö noin 26,2 miljoonan euron budjetillaan. Säätiön taloudellinen tila on kuitenkin erittäin vakaa.

Vuonna 2013 päättyneellä tilikaudella säätiö keräsi maailmalta yhteensä noin 32 miljoonan euron lahjoitukset.

Lahjoituksia on kerätty pääasiassa yksittäisiltä ihmisiltä. Päämetodinaan säätiö on käyttänyt Wikipediassa julkaistuja pyyntöjä palvelun palvelinten ylläpidon kustannusten kattamiseksi. Säätiö ilmoittaa lahjoitusten olevan keskimäärin noin 10 euron luokkaa.

Wikimedian lahjoitustulot kattavat helposti säätiön ilmoittamat maailmanlaajuiset palvelinkulut: 1,8 miljoonaa euroa vudessa.

Vuonna 2013 Wikimedia-säätiöllä oli kassassaan noin 16 miljoonan euron käteisvarat. Nettokassa kasvoi tilikaudella noin 7,3 miljoonalla eurolla. Säätiön käteisvarat riittäisivät siis nykyisellään Wikipedian palvelinkuluihin noin 9 vuodeksi.

Säätiön ilmoittamat palkkakulut olivat samaan aikaan noin 15,9 miljoonaa dollaria. Työntekijöitä säätiöllä oli 167 henkeä. Palkollisten määrä on kasvanut viime aikoina noin 10 hengellä vuosittain.

Säätiö maksoi palkkaa työntekijöilleen keskiarvolla 95 200 dollaria vuodessa. Se tarkoittaa keskiarvopalkkaa 7 900 dollaria kuukaudessa.

OECD:n tilastojen mukaan Yhdysvaltojen mediaanipalkka on 31 000 dollaria vuodessa eli noin 2 500 dollaria kuukaudessa.

Keskustelu heräsi

Uutinen Wikipedian rahankeruusta on herättänyt laajan keskustelun verkossa suomalaisen lainsäädännön jälkeenjääneisyydestä.

Viikonloppuna asiaan otti kantaa myös Helsingin nettipoliisi Marko Forss, joka totesi Uuden Suomen Puheenvuorossa Wikipedian rahankeruun yksiselitteisesti laittomaksi.

Rahan lahjoittaminen ei ole kiellettyä, mutta Suomeen ja suomalaisille suunnattu lahjoituspyyntö tarvitsee poliisin luvan myös ulkomaisilta toimijoilta. Jo pelkkä tilinumeron julkaiseminen verkkosivuilla tulkitaan nykylaissa pyynnöksi lahjoittaa.

Forssin mukaan nykyinen rahankeruulaki johtaa ”kohtuuttomaan” tilanteeseen, jossa suomalaiset voivat lahjoittaa rahaa helpommin ulkomaille kuin kotimaahan.

Myös piraattipuolue ja joukko teknologia-alaa seuraavia poliitikkoja on ilmoittanut halunsa muuttaa rahankeruulakia. Lain kriitikot toivoisivat lakia, joka ei vaatisi erillistä ennakkolupaa rahankeruulle.

Säätiö ja sen vapaaehtoiset

Wikipedia on Yhdysvaltoihin rekisteröidyn Wikimedia-säätiön ylläpitämä verkkopalvelu. Palvelusta on toteutettu vapaaehtoisvoimin kieliversioita, myös suomeksi. Wikipedian sisällön on tuottanut pääosin vapaaehtoisten henkilöiden joukko.

Suomalainen Wikipedia-yhteisö ei ole sidoksissa Wikimedia-säätiöön. Samoin Wikimedia Suomi ry on itsenäinen yhdistys, jolla ei ole varsinaista päätäntävaltaa Wikimedia-säätiön toimintaan, yhdistyksen puheenjohtaja Tommi Kovala kertoo Uudelle Suomelle.

Wikimedia Suomi on kuitenkin kansainvälisen säätiön sääntöihin sitoutunut paikallisyhdistys. Suomen Wikimedia on hakenut toimintaan rahoitusta USA:n Wikimedialta tälle vuodelle noin 100 000 euron edestä.

Onko Wikimedia-säätiö ollut Suomen Wikimediaan yhteydessä rahankeruukampanjan suhteen?

- Meihin ei ole oltu yhteydessä, Kovala vastaa US:n kysymykseen.

Myös Wikipedian suomalaisen muokkaajayhteisön puhemies Timo Jyrinki kertoo US:lle, ettei Wikimedia-säätiö ole ollut yhteisöön yhteydessä rahankeruunsa suhteen.

Yhteisö koostuu tietosanakirjan sisältöä vapaaehtoisvoimin ylläpitävistä suomalaisista.

Mistä kyse?

Wikimedia-säätiö

Yhdysvaltoihin rekisteröity Wikimedia Foundation pitää yllä Wikipedia-verkkotietosanakirjaa ja muita vastaavia ilmaisen tiedon jakamiseen liittyviä palveluita.

Säätiön toimintakulut olivat vuonna 2013 noin 26 miljoonaa euroa. Säätiö sai lahjoituksia yhteensä 32 miljoonaa euroa. Wikimedian kassassa oli vuonna 2013 yhteensä noin 16 miljoonaa euroa käteistä.

Wikipedia

Wikimedia-säätiön ylläpitämä tietosanakirja verkossa. Sanakirjan sisältö on pääosin vapaaehtoisten tuottamaa. Tietosanakirjasta on saatavilla eri kieliversioita.

Vaikka Wikipedialla on aktiivinen suomalaisten vapaaehtoisten muokkaajien yhteisö, palvelun palvelimet eivät sijaitse Suomessa.

Wikimedia Suomi ry

Suomeen rekisteröity itsenäinen yhdistys, kansainvälisen Wikimedia-säätiön paikallisyhdistys.

Wikimedia Suomella ei ole päätäntävaltaa tai edustusta Wikimedian toiminnassa. Yhdistys on kuitenkin sitoutunut noudattamaan samoja tavoitteita ja arvoja kuin Wikimedia-säätiö.