Arttu Vattulainen oli Berliinin EM-kisoissa 10 000 metrin juoksussa 18:s. Hän saavutti uransa toiseksi parhaan ajan 29.12,02.

Suomen 10 000 metrin juoksijoiden perinteitä ajatellessa moinen tulos ei päätä huimaa, mutta on kuitenkin merkkinä noususta aallonpohjasta. 30 minuutin rajan alitus on ollut 2000-luvulla suomalaisilta kova saavutus.

Talonmiehen väärällä piikillä selitelty Martti Vainion dopingkäry Los Angelesin 1984 olympiakisoissa päätti suomalaisten 10 000 metrin juoksijoiden menestyskauden. Risto Ulmala suoritti 1990-91 muutaman hyvän arvokisajuoksun 5000 metrillä, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista, vaikka juoksu kuntoilumuotona on Suomessa hyvin suosittua ja maratonia treenataan.

Jos Vattulaista ja optimisteja on pakko masentaa, niin tiskiin voi ladata faktan, että Vattulainen hävisi EM-kultaa voittaneelle Ranskan Morhad Amdounille minuutilla. MM-kisoissa ero kärkeen olisi ollut valtavan paljon suurempi. Afrikan maiden edustajien vauhdista Vattulainen olisi pudonnut hyvin nopeasti.

Paavo Nurmen ja Lasse Virenin aikojen muistoissa on silti mukavaa nähdä suomalaisjuoksija 10 000 metrin finaalissa edes EM-kisoissa. Vattulaisen suoritusta ei tarvinnut hävetäkään.

Tiistain iltakilpailuissa koettiin tiistaina myös suomalaispettymyksiä. Minna Nikkanen ja Wilma Murto jäivät seipään karsintaan ylitettyään vain 435.

Nikkasen ja Murron taso olisi voinut riittää finaaliin. Arvokisoissa toivottavaa venymistä ei valitettavasti nähty.