Aktiivisena tiedottajana ja some-kirjoittajana tunnettu lappilaiskansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) tunnetaan nyt myös Kataloniassa. Espanjan Suomen-suurlähettiläs hermostui Kärnälle, joka julkaisi lähettiläältä saamansa tuikean viestin.

Kärnä on viime päivinä ottanut vahvasti kantaa Katalonian itsenäisyysäänestykseen, jonka Espanjan keskushallinto pyrkii estämään. Kärnä vaatii Espanjaa sallimaan kansanäänestyksen ja saattoi tämän myös Espanjan suurlähettilään tietoon. ”Muuten pidän huolta, että joudutte vastuuseen. Antakaa katalonialaisten äänestää”, Kärnä kirjoitti somessa julkaisemassaan sähköpostiviestissä lähettiläälle.

Hän on julkaissut tulikivenkatkuisen viestin, jonka kertoo saaneensa suurlähettiläältä vastauksena.

– Ok. Mutta jos jonain päivänä Suomella on turvallisuusongelma ja se tarvitsee EU-kumppaniensa solidaarisuutta, voitte pyytää sitä Kataloniasta, Kärnän julkaisemassa viestissä todetaan.

Uusi Suomi ei perjantaina tavoittanut suurlähettiläs Manuel De la Cámara Hermosoa kommentoimaan asiaa, eikä lähetystöstä muutenkaan irronnut kommenttia.

Kärnän julkaisema viesti lähti lentoon katalaanipoliitikkojen ja muiden aktiivien keskuudessa. Sitä on uudelleentwiitattu yli 7000 kertaa. Lisäksi Catalan News -sivusto uutisoi Kärnän ja Madridin kiistelystä ja väittää lähettilään ”uhanneen” suomalaiskansanedustajaa.

Katalonia äänestää itsenäisyydestä sunnuntaina. Kärnä on muuttanut Twitter-profiilinsa katalaanilipun väriseksi ja esittäytyy arvonimellä ”Defender of Lapland and Catalonia”, Lapin ja Katalonian puolustaja.

Kärnän twiittiä jakoivat niin suomalaiset poliitikot kuin katalonialaisväki. Lappilaiskansanedustaja saa katalaaneilta aitoa kiitosta tuestaan, mutta espanjalaisilta myös arvostelua puuttumisestaan kysymykseen. Alla muutamia esimerkkejä.