Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa arvostelee kovin sanoin brittiläisen kaivosyhtiö Beowulf Miningin suunnitelmia. Beowulf Miningin omistama Fennoscandian Resources -niminen yritys hakee kaivoslupaa Heinävedelle.

–Kaivakaa ne rahanne jostain muualta kuin maailmanmitassa ainutlaatuisen vesistön rannasta! Joku tolkku pitää olla, Sarvamaa kirjoittaa Twitterissä.

Hän huomauttaa, että aiotun kaivoksen sijainnista Aitolammelta on vajaa kaksi kilometriä Varisveteen, ja siitä on vain muutama kilometri Karvion kanavalle.

–Karvion kanavasta vesi laskee 85 km2 suuruiseen Kermajärveen, joka on monin osin Natura-aluetta. Edelleen vedet laskevat ainutlaatuista Heinäveden reittiä pitkin, kanavien läpi, suoraan Saimaaseen. Ja siellähän asustelevat ne maailman ainoat Saimaan norpat, Sarvamaa kirjoittaa IL-blogissaan.

Sarvamaa muistuttaa, että toisessa päässä Saimaata Saimaan Geopark halutaan virallisesti osaksi Unescon Global Geopark -verkostoa.

–Koska Heinävedeltä vedet valuvat suoraan Saimaahan, pitää seuraavaksi olla rakettimaisen kansalaisvaikuttamisen vuoro. Ympäristönsuojelulain mukaan kaivostoiminta ja malmin tai mineraalin rikastaminen vaativat aina ympäristöluvan. Lupamääräyksiä annettaessa otettaan huomioon alueen ominaisuudet ja toiminnan vaikutus ympäristöön – kaikista vaiheista on järjestettävä kunnollinen tiedottaminen. Saimaata ei saa vaarantaa, hän kommentoi.

Sarvamaa viittaa myös Wall Street Journalin artikkeliin, jossa Saimaa listataan maailman viiden kauneimman järven joukkoon.

–Kaivosinsinöörit tietävät mitä tekevät. En halua kyseenalaistaa heidän osaamistaan. Mutta brittiläisen kaivosyhtiön kiinnostuksesta, halusta ja ennen kaikkea sijoittajien kärsivällisyydestä tehdä kaikki voitava luonnon turvaamiseksi en ole yhtään niin vakuuttunut. En myöskään usko kaivoshankkeen kestävään taloudelliseen ja alueelle työllisyyttä luovaan vaikutukseen. Tämän kaltainen toiminta kun on nykyään hyvin pitkälle automatisoitua. Eli haluaako Suomi todellakin olla monikansallisten kaivosyhtiöiden siirtomaa, hän kysyy.

Beowulf Mining on mukana alun perin Vaasan akkutehdashankkeen ympärille kerätyssä valtakunnallisessa yhteistyöverkostossa. Verkosto käsittää Vaasan ja Kokkolan kaupunkien lisäksi viisi akkuteollisuudelle keskeisiä raaka-aineita tuottavaa yritystä ympäri maan.

Muun muassa Talvivaaran entisen kaivosalueella Sotkamossa operoiva Terrafame ja Kokkolassa koboltttijalostamon omistava Freeport Cobalt kuuluvat ryhmään.

Beowulf Miningin omistama Fennoscandian Resources omistaa useita suomugrafiittiesiintymiä Suomessa. Kaivoslupaa haetaan Heinävedellä sijaitsevan Aitolammen suomu-grafiittiesiintymälle. Kaivoksen olisi tarkoitus tuottaa Vaasan akkutehtaalle Heinävedeltä grafiittia.

Uutinen Beowulf Miningin lähdöstä mukaan hankkeeseen veti sen osakkeen rajuun nousuun huhtikuussa Lontoon pörssissä.