EU:sta ollaan tekemässä liittovaltiota ilman, että kansalaisilta kysytään mitään, uskoo europarlaamentaarikko ja Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja Sampo Terho (ps).

EU:n talousvaliokunta äänesti maanantaina kannastaan EU:ssa valmisteilla olevaan, unionin tulevaisuutta käsittelevään "Kohti todellista talous- ja rahaliittoa" -selvitykseen. Terho kertoo Puheenvuoron blogissaan äänestäneensä valiokunnassa raportin esityksiä vastaan. Suurin osa valiokunnasta äänesti sen puolesta.

- Käytännössä sana "todellinen" on tässä yhteydessä kiertoilmaisu tiiviimmälle, sillä raportti on sisällöltään pääasiassa luettelo uusista ja syvemmistä integraation muodoista, Terho kirjoittaa.

EU:n parlamentti äänestää lopullisesta kannastaan EU:n huipputasolla laadittuun selvitykseen täysistunnossaan. Terhon mukaan hän ja muut integraatioon kriittisesti suhtautuvat mepit ovat tehneet esitykseen yhteensä yli 900 muutosesitystä, joista osa on mennyt läpi.

- Alkuperäinen esitys oli vielä uskollisempi liittovaltion ylistyslaulu, Terho kirjoittaa.

Terho kertoo vaatineensa valiokuntakäsittelyssä, että tiiviimpään integraatioon johtavia päätöksiä ei tehtäisi ilman kansanäänestystä, mutta vaatimuksia ei otettu valiokunnassa huomioon. Terhon mukaan kansalaisten pitää kiinnittää itse huomiota liittovaltiokehitykseen, sillä muuten EU:ta viedään kohti liittovaltiota kansalaisilta kysymättä.