Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kertoo saaneensa Hollannin valtiovarainministeri Eric Wiebesiltä Suomeen Caruna-terveiset tämän ollessa kuultavanan europarlamentin verovaliokunnassa.

Ruohonen-Lerner toteaa Puheenvuoron blogissaan, että sähkönsiirtoyhtiö Carunahan ”vältteli [Suomen] veroja kierrättämällä rahansa juuri Alankomaiden kautta”.

Toimittajataustainen Ruohonen-Lerner raportoi, että Wiebes ei halunnut kommentoida yksittäisen yrityksen asioita, mutta pusersi yleisen vastauksen. ”Jos jäsenvaltio kokee, että verot karkaavat, pitäisi valtion käyttää väärinkäytösten estäviä mekanismeja. Tästä olemme kaikki samaa mieltä. Jos voittoa tehdään Suomessa, pitäisi verottaa Suomessa. On siis Suomen asia verottaa kunnolla”, Ruohonen-Lerner kertoo Wiebesin vastanneen.

– Näinhän se menee. Ei ole Hollannin asia huolehtia Suomen veronkeruusta. Valitettavasti kansainvälinen järjestelmä antaa tällä hetkellä valtioille hyvin vähän eväitä taistella aggressiivista verosuunnittelua vastaan, Ruohonen-Lerner kirjoittaa.

– Tähän on toivottavasti tulossa muutos. EU:n jäsenvaltioiden valtionvarainministerit käsittelevät parhaillaan komission ehdotusta veronkierron estämiseksi. Valmista pitäisi tulla ennen kesää. Parlamentissa tosin pelätään, että ministerineuvosto vesittää osan komission kunnianhimoisimmista ehdotuksista. Ei Luxemburg aio seistä kädet taskussa, kun heidän pääelinkeinoaan yritetään suitsia, europarlamentaarikko pohtii.